Σταύρος Καλλέργης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σταύρος Καλλέργης

Το Διεθνές Σοσιαλεργατικό Κίνημα από τον 19ο αιώνα και ο "υπαρκτός" σοσιαλισμός

Λυκούργος Καλλέργης

16.06€ -10% 14.45€

Μπαίνουμε στο νέο αιώνα μετέωροι, ηθικά, πνευματικά, ιδεολογικά, έχοντας πίσω μας την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού", τη μόνη φωτεινή ελπίδα που υπήρχε στο παρελθόν και που χάθηκε για το μέλλον, και για τους νέους και για τους παλιούς. Οι νέοι, για την ώρα, βαδίζουν χωρίς ιδανικά και οι παλιοί με τα ιδανικά τους σκορπισμένα στους τέσσερις ανέμους.
Παρ` όλα αυτά η ζωή προχωρεί. Του κύκλου τα γυρίσματα θα ξαναφέρουν στη συνείδηση της ανθρωπότητας το φως του σοσιαλισμού σαν τη μόνη ελπίδα στη θολούρα και την αχορταγιά του καπιταλισμού. Θα θερμανθεί και ο ίδιος από το φως αυτό που θα λιγοστέψει τη βουλιμία του. Οι νέοι και οι παλιοί θα φέρνουν στη μνήμη τους τις μορφές και τους αγώνες των παλιών σοσιαλιστών, όλων αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους για το σοσιαλισμό, και θ` αναγνωρίζουν ότι οι τεράστιες αυτές θυσίες σε παγκόσμια κλίμακα, στο διάβα περίπου 150 χρόνων, από τα μισά του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, δεν μπορεί παρά να είναι θυσίες για μεγάλα και σπουδαία ιδανικά. Και θ` αναγνωρίζουν ότι, παρ` όλες τις θυσίες τόσων χρόνων, ο σοσιαλισμός, εκτός από το ότι προκύπτει νομοτελειακά και διαδέχεται τον καπιταλισμό, δεν έπαψε ποτέ και δεν θα πάψει ν` αποτελεί, για το παρόν και για το μέλλον, τη μοναδική ελπίδα και καταφυγή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και θ` αναγνωρίζουν επίσης ότι:
Ο Σοσιαλισμός θα εδραιωθεί μόνο με δημοκρατία, με ειρηνική δράση για το αύριο, μέσα από τη γνώση του χθές αλλά και με τη γνώση και χρήση των δυνατοτήτων της επιστήμης και τεχνολογίας του σήμερα.
Γιατί, όπως πίστευε και ο Σταύρος Καλλέργης: Ο Σοσιαλισμός είναι: «το κάλλιστον των πολιτευμάτων, το ύψιστον των συστημάτων, το μόνον προς αυτήν την φύσιν του ανθρώπου αρμόζον.»

Παύλος Β. Πετρίδης

Παύλος Β. Πετρίδης (Επιμέλεια)

Ο Παύλος Β. Πετρίδης εξελέγη παμψηφεί καθηγητής πρώτης βαθμίδας, του κλάδου της πολιτικής και συνταγματικής ιστορίας, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 1982. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε και σε πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και είναι πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Παπανδρέου. Είναι επιστημονικός σύμβουλος ιστορικών σειρών συνεργαζόμενος με τις εκδόσεις "Προσκήνιο", "University Studio Press", "Ελληνικά Γράμματα" και "Γκούτενμπεργκ". Γνωστότερα βιβλία του είναι: Νεοελληνική πολιτική ιστορία (4η έκδοση), Η ευρωπαϊκή πολιτική του Καποδίστρια (2η έκδοση), Ξένη εξάρτηση και εθνική πολιτική (2η έκδοση), Δολοφονία Λαμπράκη (2η έκδοση), Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου (3η έκδοση), Σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία (2η έκδοση), Βασιλική προδοσία, Στη συγκυρία της αβασίλευτης, Η βασιλεία των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα, Ανάλεκτα ιστορικοπολιτικά, Οι δίκες του Γοργοπόταμου, Εξουσία και παραεξουσία στην Ελλάδα κ.ά.

Λυκούργος Καλλέργης

Λυκούργος Καλλέργης (Συγγραφέας)

Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Μεταφραστής, Συνδικαλιστής, Δάσκαλος δραματικής τέχνης τ. Βουλευτής. Γεννήθηκε στο Χουμέρι Μυλοποτάμου Κρήτης. Γιος του Δημοσιογράφου, Σοσιαλιστή ηγέτη Σταύρου Καλλέργη. Βγήκε στο θέατρο με τη Λαϊκή Σκηνή του Καρόλου Κουν με πρώτο ρόλο τον Πανάρετο στην "Ερωφίλη" του Χορτάτζη. 50 χρόνια θητεία στο Ελληνικό Θέατρο. Πήρε μέρος σε άπειρα έργα, δράματα και κωμωδίες, σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του "Θεάτρου Τέχνης" του Κάρολου Κουν 1942-1952. Πρωταγωνιστής σε διάφρους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου στην Αθήνα, Επαρχία, Εξωτερικό. 23 χρόνια πρωταγωνιστικό στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου. Ερμήνευσε εξέχοντες ρόλους σε πολλά θεατρικά έργα τέχνης του ελληνικού και διεθνούς δραματολογίου: (Αρχαία τραγωδία, Σαίξπηρ, Ίψεν, Τσέχωφ, Στρίντμπεργκ, Πιραντέλλο, Γκόγκολ, Γκόρκι, Ο΄ Νηλ, Πρίσλεϊ, Ντύρρενματ κ.α.). Πρωταγωνιστής στον ελληνικό κινηματογράφο, ραδιόφωνο, τηλεόραση. Σκηνοθέτης θεάτρου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης. Μεταφραστής θεατρικών έργων. Καθηγητής Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου και άλλων Σχολών. Μέλος της Ε.Ε.Θ.Σ. (Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων). Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Η. (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) 1956-1966 και ένα διάστημα Πρόεδρος. Για 5 χρόνια Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεων Ηθοποιών. Το Νοέμβρη του 1977 εξελέγη βουλευτής του Κ.Κ.Ε. στην Α΄ Περ. Αθηνών, για μια τετραετία. Δημοσίευσε άρθρα καλλιτεχνικού και πολιτικού περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά. Εκδόσεις μεταφράσεών του: Από τις Εκδόσεις "Γκόνη", 4 μεγάλα έργα του Τσέχωφ και ένα μονόπρακτο, σε ένα τόμο, 1962. Από τις εκδόσεις "Δωδώνη", σε επανέκδοση τα 5 θεατρικά έργα του Τσέχωφ και 3 μονόπρακτα, σε 2 τόμους 1986. Επίσης από τη "Δωδώνη" εκδόθηκαν τα έργα: "Εμείς και ο χρόνος", του Πρίσλεϋ 1972, τα "Παντρολογήματα" του Γκόγκολ 1976, οι "Μικροαστοί" του Γκόρκι 1989, το μονόπρακτο "Ροζαλίντα" του Μπάρρυ 1998. Οι μεταφράσεις αυτές παίχθηκαν από πολλά θέατρα και το Εθνικό, καταξιώθηκαν, διδάσκονται στις Δραματικές Σχολές. Το 1995 από τη "Δωδώνη" εκδόθηκε το βιβλίο του, θεωρητικού περιεχομένου, "Συγκομιδή ιδεών αγαθών".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
333
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.689 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση