Το εκκρεμές της διοικητικής μεταρρύθμισης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το εκκρεμές της διοικητικής μεταρρύθμισης

Το παράδειγμα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος

Χαράλαμπος Οικονόμου

Δημήτρης Β. Παπούλιας

17.50€ -10% 15.75€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789607563941

  • Κατηγορίες:

    Πολιτική | Οικονομία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2002

  • Εκδότης

    Ποταμός

Η διοικητική μεταρρύθμιση στη σύγχρονη Ελλάδα είναι μια διαδικασία που πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι ωθεί τη διοίκηση προς μια κατεύθυνση, δηλαδή προς μεγαλύτερη διαφάνεια, αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και μέριμνα για τον πολίτη. Άλλες φορές, η μεταρρύθμιση φαίνεται να σπρώχνει τη διοίκηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς την αναπαραγωγή επιφανειακών και αλληλοαναιρούμενων μέτρων διοικητικής πολιτικής τα οποία δεν βελτιώνουν, αν δεν χειροτερεύουν κιόλας, την οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και ιδίως την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Στο βιβλίο χρησιμοποιείται η μεταφορά του εκκρεμούς που συνοψίζει μια πλάγια κίνηση από τη μια μεριά στην άλλη, χωρίς τέλος. Στο βιβλίο εξετάζεται η ειδική περίπτωση μιας διοικητικής μεταρρύθμισης που θα άξιζε -και αξίζει ακόμα- να έχει καλύτερη τύχη, δηλαδή τη δημιουργία μιας νέας κρίσιμης μάζας ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ). Η Σχολή θα μπορούσε, εάν τυχόν είχε τύχει κατάλληλης υποστήριξης από την πολιτεία και από ενδιαφερόμενες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες, να αποτελέσει μια νησίδα ποιότητας και έναν καταλύτη μεταβολών που ίσως αναρριπίζονταν στην ευρύτερη επικράτεια της διοίκησης. Η Σχολή συνάντησε αντιδράσεις και καχυποψία μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και έμεινε έκθετη στη μεταβαλλόμενη βούληση και διάθεση της πολιτείας. Η υπόθεση της διοικητικής μεταρρύθμισης μέσω της παραγωγής ανώτερων διοικητικών στελεχών έμεινε εκκρεμής. Ωστόσο, υπάρχουν διέξοδοι για την επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά, κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη London School of Economics and Political Science και στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου το 1991 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Έχει διδάξει κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο μεταπτυχιακό ίδρυμα Instituto Juan March de Estudios e Investigaciones της Μαδρίτης και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1998 διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για το σύγχρονο ελληνικό κράτος, τις σχέσεις διοίκησης και πολιτικής, την κοινωνία πολιτών και το κράτος πρόνοιας στα περιοδικά British Journal of Sociology, Κοινωνία Πολιτών και Σύγχρονα Θέματα και στις εφημερίδες Αυγή και Βήμα της Κυριακής. Έχει εκδόσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία "Γραφειοκρατία και πολιτική εξουσία" (Αντ. Σάκκουλας, 1996), "Populism and Bureaucracy" (The University of Notre Dame Press, 1996) ενώ έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Κοινωνία και πολιτική" (Θεμέλιο, 1996, μαζί με τους Χ. Λυριντζή και Ηλ. Νικολακόπουλο), "Ο Συνήγορος του Πολίτη: Η δημοκρατία σε βάθος" (Παπαζήσης, 2000), κ.ά..
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Οικονόμου (Συγγραφέας)

Ο Χαράλαμπος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το 1997 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο γνωστικό αντικείμενο της κοινωνικής και της πολιτικής υγείας. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει στα ελληνικά και στα αγγλικά για ζητήματα πολιτικής και συστημάτων υγείας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Β. Παπούλιας

Δημήτρης Β. Παπούλιας (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Β. Παπούλιας γεννήθηκε το 1939 στο Ψάρι Τρικολώνων Αρκαδίας. Είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ασχολήθηκε επί μακρόν με θέματα επιχειρησιακής έρευνας, management και οργάνωσης του δημόσιου τομέα. Εργάστηκε ως σύμβουλος στο υπουργείο Γεωργίας και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, υποδιοικητής της ΕΤΒΑ και πρόεδρος των Δ.Σ του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της Chipita Α.Ε. Την περίοδο 1991-2001 ήταν πρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ). Υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στα φοιτητικά του χρόνια στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ και εγκατέλειψε τη χώρα λόγω της δικτατορίας το 1968. Έζησε στη Ρώμη και στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε και εργάστηκε στα εκεί πανεπιστήμια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
190
Διαστάσεις:
21x18
Βάρος:
0.382 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση