Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Για το ωραίο στη μουσική
Συγγραφέας:   Eduard Hanslik


Για το ωραίο στη μουσική
Στο κλασικό και από πολλές απόψεις ανατρεπτικό αυτό βιβλίο, που για πρώτη φορά μεταφράζεται στα ελληνικά, ο μεγαλύτερος μουσικοκριτικός του 19ου αιώνα προσπαθεί ουσιαστικά να απαντήσει στο καίριο ερώτημα κάθε μουσικής αισθητικής: πώς διασφαλίζονται "αντικειμενικές", δηλαδή διυποκειμενικά και διαχρονικά έγκυρες κρίσεις για τη μουσική και τα μουσικά έργα; Με γραφή που κινείται μεταξύ "πολεμικής" ειρωνείας και επιστημονικής νηφαλιότητας, ο συγγραφέας στρέφει τα πυρά του ενάντια στη ρομαντική αισθητική του συναισθήματος και την ιδεαλιστική αισθητική του περιεχομένου, υποστηρίζοντας ότι η κρίση μας για τα μουσικά έργα δεν μπορεί να είναι δεσμευτική όσο θεμελιώνεται στις ατομικές ή συλλογικές αντιδράσεις του συναισθήματος ή στη (μόνο έμμεση) γνώση των πιθανών περιεχομένων που η μουσική υποτίθεται ότι εκθέτει συμβολικά.
Η έννοια του "μουσικά ωραίου" και ο προκλητικός για την εποχή ισχυρικός ότι "το περιεχόμενο της μουσικής είναι ηχητικά κινούμενες μορφές" έρχονται να ανατρέψουν τις καθιερωμένες αντιλήψεις για τη μουσική και να ανοίξουν το δρόμο σε ιδέες και αισθητικές τάσεις που δέσποσαν στον 20ό αιώνα. Από την εποχή που πρωτοδημοσιεύτηκε προκαλεί διενέξεις και ετερόκλητες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, ενώ το πρόβλημα για τις αισθητικές αξίες που έμμεσα θίγεται σ΄ αυτό αναδεικνύει μια πάντοτε επίκαρη διάστασή του.
Στο εκτενές επίμετρο επιχειρείται ένας κριτικός σχολιασμός των τρεχουσών απόψεων γύρω από το κείμενο και εξετάζονται διάφορες προοπτικές κατανόησής του.

21χ14 εκ., 194 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Νήματα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 780 (Μουσική)
Άλλα πρόσωπα: Μάρκος Τσέτσος (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-256-541-4
ISBN (10ψήφιο): 960-256-541-1
Βάρος: 0.302 κιλά
Εκδότης: Εξάντας
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
15.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.60
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Hanslik, Eduard
Ο Eduard Hanslick (1825-1904), Αυστριακός τσεχικής καταγωγής, υπήρξε μουσικός επιμελητής της Wiener Zeitung και μουσικός κριτικός στις εφημερίδες Die Presse (1855-1864) και Die Neue Freie Presse (1864-1895). Δίδαξε Ιστορία και Αισθητική της Μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1856-1895). Καθιερώθηκε ως ο κατεξοχήν αντίπαλος της αισθητικής της "Νεογερμανικής Σχολής" των Richard Wagner και Franz Liszt, ενώ το όνομά του συνδέθηκε από τους αντιπάλους του βαγκνερισμού με τη μουσική φυσιογνωμία του Johannes Brahms, Το μοναδικό αισθητικό του κείμενο Για το ωραίο στη μουσική γνώρισε όσο ζούσε συνολικά εννέα εκδόσεις, και εντυπωσιακά πολλές μετά το θάνατό του.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.