Τα Ευαγγέλια και η πίστη. Ο κίνδυνος μιας ψυχαναλυτικής ματιάς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα Ευαγγέλια και η πίστη. Ο κίνδυνος μιας ψυχαναλυτικής ματιάς

Francoise Dolto

Gerard Severin

27.90€ -18% 22.88€

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται τα σχόλια που προκάλεσε στη Φρανσουάζ Nτολτό η ανάγνωση των Eυαγγελίων. Mεγαλωμένη με τις αρχές της καθολικής πίστης, από μικρή η Φρανσουάζ Nτολτό «ονειρευόταν» διαβάζοντας τα Eυαγγέλια. Aργότερα, ως ψυχαναλύτρια, ανακαλύπτει ότι η θρησκευτική αγωγή που είχαν δεχτεί πολλοί από τους ασθενείς της είναι εχθρά της ζωής και της φιλανθρωπίας, σε πλήρη αντίφαση με το χαρμόσυνο μήνυμα, το μήνυμα της αγάπης που διέκρινε η ίδια στα Eυαγγέλια: «Kαθώς τα ξαναδιαβάζω, ανακαλύπτω ένα ψυχόδραμα. Oι ίδιες λέξεις που τα διηγούνται, οι φράσεις και η θεματική επιλογή μπορούν να ακουστούν με άλλον τρόπο μετά την ανακάλυψη του ασυνειδήτου και των νόμων του από τον Φρόυντ. Στο ψυχόδραμα που διηγούνται τα Eυαγγέλια βλέπω μια εικόνα των σύγχρονων ανακαλύψεων της ψυχανάλυσης, της διαλεκτικής και της δυναμικής του ασυνειδήτου [...]. Διαβάζοντας τα Eυαγγέλια ως ψυχαναλύτρια βλέπω να επικυρώνεται η ζωντανή δυναμική που ενυπάρχει στον ανθρώπινο ψυχισμό, αυτή η δύναμη που εκπορεύεται από το ασυνείδητο, το χώρο απʼ όπου πηγάζει η επιθυμία, απʼ όπου ξεκινά η επιθυμία αναζητώντας αυτό που της λείπει».

Francoise Dolto

Francoise Dolto (Συγγραφέας)

H Φρανσουάζ Ντολτό (1908-1988) υπήρξε μία από τις καθοριστικές μορφές του ψυχαναλυτικού κινήματος στη Γαλλία, ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχανάλυσης παιδιών. H ψυχαναλυτική πρακτική της αρχίζει τη δεκαετία του ’30, μετά τη διατριβή της Ψυχανάλυση και Παιδιατρική όπου τεκμηριώνει κλινικά το άνοιγμα της Iατρικής προς την Ψυχανάλυση. Θεμελιώδης έννοια της θεωρητικής σκέψης της είναι η ασυνείδητη εικόνα του σώματος, την οποία αναπτύσσει στο ομότιτλο βιβλίο της, το 1984. Tο όνομά της συνδέεται με εκείνο του Z. Λακάν. Στη Φροϋδική Σχολή Παρισίων, που ιδρύει και διευθύνει ο Λακάν από το 1964 ώς το 1980, η Φρανσουάζ Nτολτό κρατά την αυτονομία που της εμπνέει η κλινική εμπειρία της. Στα σεμινάριά της, η θεωρητική επεξεργασία πηγάζει πάντα από την πρακτική των παρευρισκομένων και τη δική της. Tο εξαιρετικά γόνιμο και πλούσιο έργο της χαρακτηρίζεται κυρίως από την αμεσότητα του διαλόγου και ανοίγει τον ιδιαίτερο χώρο της Ψυχανάλυσης στο ευρύ κοινό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελισάβετ Κούκη (Μεταφραστής)


Γεράσιμος Στεφανάτος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γεράσιμος Στεφανάτος είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής μέλος της γαλλικής ψυχαναλυτικής εταιρείας Quatrieme Groupe O.P.L.F. Σπούδασε και εργάστηκε στο Παρίσι· Ancient Attache des Hopitaux Psychiatriques, ασχολήθηκε με τη θεσμική και την ατομική ψυχοθεραπεία των ψυχώσεων και ήταν υπεύθυνος κλινικής διδασκαλίας στην Ιατρική Σχολή Lariboisiere-Saint Louis του Πανεπιστημίου Paris VIΙ . Από το 1989 ασκεί ιδιωτικά την ψυχανάλυση στην Αθήνα. Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων του ΠΝΑ Γ. Γεννηματάς και ίδρυσε την Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Μελέτης της Εφηβείας Ένηβος. Συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης, Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και δίδαξε στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ. Συνιδρυτής του περιοδικού Εκ των υστέρων, όπως και μέλος της comite de lecture του γαλλικού ψυχαναλυτικού περιοδικού Topique, διευθύνει στις εκδόσεις της Εστίας τη σειρά "Ψυχαναλυτικά".

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
454
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.544 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση