Χρήσεις και καταχρήσεις της βιολογίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Χρήσεις και καταχρήσεις της βιολογίας

Μια ανθρωπολογική κριτική της κοινωνιοβιολογίας

Marshall Sahlins

Επί τρεις αιώνες, με αφετηρία τον Χομπς, τον Άνταμ Σμιθ και τον Δαρβίνο, το δυτικό, καπιταλιστικό πρότυπο του ανθρώπου μεταφέρεται στο ζωικό βασίλειο. Έτσι η οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζεται ως γενετικό φαινόμενο, την ίδια στιγμή που μια τέτοια σύλληψη της ζωικής φύσης του ανθρώπου χρησιμοποιείται για να εξηγήσει την κοινωνική πραγματικότητα. Πρόσφατη εκδήλωση αυτού του ιστορικού φαινομένου, η κοινωβιολογία βρίσκει ευρύτατη απήχηση αναδιατυπώνοντας τις αρχές του βιολογικού ντετερμινισμού και του κοινωνικού δαρβινισμού. Η κριτική ανάλυση της επιστημονικής και της αγοραίας κοινωνιοβιολογίας (των Ε.Ο. Ουίλσον, Ντέσμοντ Μόρις, Ρόμπιν Φοξ κ.ά.), που επιχειρεί εδώ ο Μάρσαλ Σάλινς, στηρίζεται στην ανθρωπολογική κατανόηση του πολιτισμού ως αυτόνομου συμβολικού φαινομένου, μοναδικού στη φύση. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κώστας Κουρεμένος (Μεταφραστής)


Πάνος Πανόπουλος (Επιμέλεια)


Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο London School of Economics, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1988. Από το 1987 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Marshall Sahlins

Marshall Sahlins (Συγγραφέας)

Ο Marshall Sahlins γεννήθηκε το 1930, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Michigan και πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Columbia. Αφού δίδαξε στο Michigan κατά το διάστημα 1956-73, είναι από το 1973 καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Chicago. Πραγματοποίησε εθνογραφικές έρευνες στην περιοχή του Ειρηνικού (Ν. Γουινέα, Φίτζι, Χαβάη). Εστίασε το ενδιαφέρον του στην ανθρωπολογική θεωρία και, στη συνέχεια, στη θεμελίωση μιας ανθρωπολογικής οπτικής στην ιστορία. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της πολιτισμικής ανθρωπολογίας. Σημαντικότερα έργα του είναι: "Stone age economics" (1974), "The use and abuse of biology" (1976), "Historical metaphors and mythical realities" (1981), "Islands of history" (1985), "How natives think: about captain Cook, for example" (1995).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
160
Διαστάσεις:
24x14
Βάρος:
0.286 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση