Το χρονικό της μνήμης και του πόθου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το χρονικό της μνήμης και του πόθου

Antonio Munoz Molina

...Ίσως τώρα να θελήσει να συλλάβει τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε στη Μάχινα και τη σειρά με την οποία συνέβησαν τα γεγονότα, για να ανακαλύψει ότι ο ακριβής χρόνος των ημερολογίων δεν συμπίπτει με το χρόνο της μνήμης του, ότι πέρασαν δυο μήνες και τριάντα χρόνια και κάμποσες ολάκερες ζωές δίχως εκείνος να κατορθώσει να τους αποδώσει χρονική ή αιτιακή σχέση... Κι ούτε μπορεί να πει ποια μέρα ακριβώς πόθησε την Ινές για πρώτη φορά ούτε πότε συναρπάστηκε ανεπανόρθωτα από τη βιογραφία του Χαθίντο Σολάνα, προτού ακόμη ανακαλύψει τα κρυμμένα χειρόγραφά του και επισκεφθεί τη Νήσο Κούβα και το σημείο όπου τον σκότωσαν ή την πλατεία όπου γεννήθηκε κι έζησε ως τα είκοσί του χρόνια. Δεν θυμάται ημερομηνίες αλλά εντυπώσεις που διαμορφώθηκαν μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία, σαν μελωδίες - ήρεμες συνήθειες που απέκτησε μες στην ανησυχία της αναμονής της Ινές ή των μεταμεσονύκτιων εισβολών στα διάφορα δωμάτια όπου αναζητούσε σημάδια και χειρόγραφα τρέμοντας μήπως τον ανακαλύψουν.
Στο λυκόφως του φρανκισμού, μια μυθική προσωπικότητα από τα χρόνια του ισπανικού εμφύλιου - ο ξεχασμένος ποιητής Χαθίντο Σολάνα που εκτελέστηκε το 1947 προσελκύει το ενδιαφέρον ενός φοιτητή. Η φιλολογική όσο και αστυνομική έρευνα, που προχωράει μαζί με την αφύπνιση ενός μοιραίου ερωτικού πάθους, ανασυνθέτει το μωσαϊκό μιας εποχής, ενός σπιτιού και των ανθρώπων που έζησαν εκεί. Παιχνίδι των απατηλών εντυπώσεων και της ύστατης αλήθειας, χρονικό της απωθημένης μνήμης και των μετέωρων πόθων, το βραβευμένο αυτό μυθιστόρημα αποκάλυψε έναν από τους πιο προικισμένους λογοτέχνες της σύγχρονης ισπανικής σκηνής.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Άννυ Σπυράκου (Μεταφραστής)


Άννυ Σπυράκου (Υπεύθυνος Σειράς)


Antonio Munoz Molina

Antonio Munoz Molina (Συγγραφέας)

Ο Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα γεννήθηκε στη Χαέν της Ισπανίας το 1956. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Μαδρίτη και Ιστορία της Τέχνης στη Γρανάδα. Είναι σήμερα ένας από τους πιο διακεκριμένους ισπανόφωνους συγγραφείς. Για το έργο του έχει τιμηθεί δύο φορές με το Premio Nacional de Narrativa. Είναι επίσης το νεότερο μέλος στην ιστορία της Ισπανικής Ακαδημίας, ενώ από το 1998 έγινε μέλος του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλίας, σε αναγνώριση της προσφοράς του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
376
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.567 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση