Το ελληνικό αντάρτικο των πόλεων 1974-1985
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το ελληνικό αντάρτικο των πόλεων 1974-1985

Γιώργος Ν. Καράμπελας

Ποια είναι η πολιτική ταυτότητα, η πρακτική και τα έντυπα όλων των ελληνικών οργανώσεων ένοπλης λαϊκής βίας; Πώς δολοφονήθηκε ο αγωνιστής Χρήστος Κασίμης και γιατί το καθεστώς Καραμανλή δημιούργησε τη σκευωρία κατά του Γιάννη Σερίφη; Γιατί οι εμπρησμοί των πολυκαταστημάτων δημιούργησαν ενδοοργανωτικές αντιθέσεις και ποια σχέση είχαν με τα σοβιετικά συμφέροντα στην Ελλάδα; Ποιος δολοφόνησε τον Αθανασιάδη; Ποιο ρόλο έπαιξαν στη δολοφονία Αθανασιάδη οι Αμερικανικές Υπηρεσίες και γιατί η αστυνομία αποπροσανατόλισε τις έρευνες μετά από παρέμβαση του Κ. Καραμανλή; Ποιος γνώριζε το υπηρεσιακό μητρώο του Τζωρτζ Τσάντες στην Αθήνα και πως η ανιψιά του Αναστασία εισχώρησε στο χώρο των αριστεριστών και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά την εκτέλεση του θείου της; Πώς έγινε στρατιωτική επέμβαση αμερικανών κομάντος στην Αθήνα την άνοιξη του `84 και γιατί ο Α. Παπανδρέου έδωσε εντολή να κρατηθεί μυστική; Τι υποστηρίζει η ΚΥΠ στα «βιογραφικά σημειώματα 48 υπόπτων» ελλήνων αγωνιστών για τις εκτελέσεις Γουέλς και Μάλλιου; Πώς οι δυνάμεις κρατικής καταστολής παρακολουθούν τις κινήσεις στελεχών των δυο ΚΚΕ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας; Ποια είναι τα νούμερα 700 αυτοκινήτων των μυστικών υπηρεσιών που παρακολουθούν τις κινήσεις «επικίνδυνων» πολιτών;
Ποιες είναι οι 200 ενέργειες ένοπλης λαϊκής βίας στην δεκαετία `74 - `84 που απέκρυψε η αστυνομία και ο τύπος; Πώς η Ασφάλεια Αθήνας ανακάλυψε όπλα, πυρομαχικά και έγγραφα της 17 Νοέμβρη και γιατί η ΚΥΠ απέκρυψε σημαντικά στοιχεία από τον Γ. Ράλλη; Σε αυτά και δεκάδες άλλα ερωτήματα δίνει απαντήσεις ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Γιώργος Καράμπελας στο βιβλίο του «Το ελληνικό αντάρτικο των πόλεων 1974 - 1985», που αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά οτιδήποτε έχει σχέση με την ένοπλη αμφισβήτηση στην Ελλάδα κατά την πρώτη μεταπολιτευτική δεκαετία, συνεχίζει να είναι επίκαιρο αν και πέρασαν δεκαεφτά και πλέον χρόνια από την αρχική έκδοσή του.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιώργος Ν. Καράμπελας

Γιώργος Ν. Καράμπελας (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Καράμπελας γεννήθηκε το 1956 στο Μελιγαλά Μεσσηνίας. Φοίτησε για λίγο καιρό στο New York Institute of Technology κι επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Στην περίοδο 1976-1979 ήταν επικεφαλής των Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία. Το 1981 ήταν συνεκδότης της καλαματιανής καθημερινής εφημερίδας "Ελευθερία" και του πελοποννησιακού περιοδικού "Οι καιροί". Υπήρξε βασικός συντελεστής στην ίδρυση της Επιτροπής για τη Σωστή Ενημέρωση και Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών (ΕΣΕΑΝ), του Κινήματος για τα δικαιώματα των στρατιωτών και του κινήματος Εκδιδομένων Γυναικών Ελλάδας. Εργάστηκε για αρκετό διάστημα ως εθελοντής σε αυτόνομες ομάδες απεξάρτησης τοξικομανών. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με αθηναϊκής ημερήσιες εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1982 μετέφρασε κι εξέδωσε το βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα W. Powell "Ο Τσελεμεντές του Αναρχικού" για το οποίο διώχθηκε σε βαθμό κακουργήματος αλλά τελικά αθωώθηκε, όπως και από δεκάδες άλλες δίκες που προκλήθηκαν από διώξεις των δυνάμεων κρατικής καταστολής. Έχει γράψει δυο ακόμη βιβλία, την "Ερωτική Βοτανολογία" (Βαλεριάνα 1989, Λιβάνης 1992) και το "Το Ιερό Χόρτο" (Εξάντας 1998). Με την πρώτη έκδοση του "Αντάρτικου" (1985) οι κατασταλτικοί μηχανισμοί τον συμπεριέλαβαν ανάμεσα στους "συνήθεις υπόπτους", ενώ έγινε στόχος αδιάκοπων παρακολουθήσεων διαφόρων ξένων μυστικών και αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες (Βενεζουέλα, ΗΠΑ, Καναδάς, Λιβύη, Μ. Βρετανία, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Ολλανδία, Τουρκία, Τρινιδάδ και Τομπάγκο κ.α.). Πολιτικά παραμένει αυτόνομος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
355
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.772 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση