Αλεξάνδρεια, η πόλη του σαφράν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αλεξάνδρεια, η πόλη του σαφράν

Edward Al-Kharrat

12.23€ -24% 9.29€

Το βιβλίο Αλεξάνδρεια, η πόλη του σαφράν είναι ένα κομψοτέχνημα γραφής, ένα έργο μαγικού ρεαλισμού. Ζωντανεύει μια Αλεξάνδρεια που μπορείς να τη νιώσεις, να την αγγίξεις, να τη μυρίσεις, να τη δεις. Ο Μιχαήλ, μέλος μιας οικογένειας Κοπτών, μεγαλώνει στη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και μέσα από το καλειδοσκόπιο των αναμνήσεών του μας δίνει τη δυνατότητα να διαβάσουμε στην κυριολεξία μια πόλη, μια εποχή, σαν να ήμασταν οι ίδιοι παρόντες.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αλέξης Σταμάτης

Αλέξης Σταμάτης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Μετά από ένα χρόνο στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κι έκανε μεταπτυχιακά αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο. Το 1998 διάβασε ποίηση στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ποίησή του δημοσιεύθηκε στο βρετανικό λογοτεχνικό περιοδικό "Modern Poetry in Translation". Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Ο έβδομος ελέφαντας" (Κέδρος, 1998, β΄ έκδ. Καστανιώτης, 2016) ("The Seventh Elephant") εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από τον εκδοτικό οίκο Arcadia Books και στο Μπαγκλαντές. Το δεύτερο "Μπαρ Φλωμπέρ" (Κέδρος, 2000, β΄ έκδ. Καστανιώτης, 2012) εκδόθηκε στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Σερβία και (το 2007) στη Μεγάλη Βρετανία, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, ενώ διασκευάστηκε σε σενάριο στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΚΚ, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Σαν τον κλέφτη μες τη νύχτα", 2002, "Οδός Θησέως", 2003, "Ζωή", 2005, "Μητέρα στάχτη", 2005, "Αμερικάνικη φούγκα", 2006, "Βίλα Κομπρέ", 2008, "Σκότωσε ό,τι αγαπάς", 2009, "Κυριακή" (2011), "Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;" (2012), "Χαμαιλέοντες" (2013), "Μελίσσια" (2014), "Το βιβλίο της βροχής" (2015). Η "Αμερικάνικη φούγκα" κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η "Μητέρα στάχτη" (2005) εκδόθηκε στις ΗΠΑ και στην Τουρκία. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, "Ο Άλκης και ο λαβύρινθος" (2009), τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές: "Κόσμος γωνία", Σοκόλης, 1992, "Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων", Καστανιώτης, 1993, "Απλή μέθοδος των τριών", Καστανιώτης, 1995, "Πυκνό τώρα", Ελληνικά Γράμματα, 1999, "Όσο πλησιάζω, το μέλλον απομακρύνεται", Το Ροδακιό, 2002 και "Ποτέ δεν είμαστε μόνοι", Καστανιώτης, 2004. Για τη συλλογή του "Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων", του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το βραβείο ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Η ίδια ποιητική συλλογή, μαζί με την "Απλή μέθοδο των τριών" και το "Πυκνό τώρα", μεταφράστηκαν στα αγγλικά και κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο "Dionysia Press" ("Architecture of Interior Space & The Simple Method of Three", 2001, "Dense Now", 2002). Έχει γράψει το λιμπρέτο σε έργα του μουσικού Θοδωρή Αμπατζή, που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και στο Θέατρο "Χώρα". Ο μονόλογός του "Τελευταία Μάρθα" παίχτηκε το 2008 στο "Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας". Δυο μονόλογοί του με τίτλο "Γένεση" ανέβηκαν το 2009 στο "Θέατρο Χώρα". Το θεατρικό του έργο "Δακρυγόνα" παρουσιάστηκε το 2010 στο "Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας". Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες σε θέματα τέχνης και πολιτισμού. Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού και στο Μουσείο Ηρακλειδών. Τελευταία αρθογραφεί στην εφημερίδα "Το Βήμα".

Edward Al-Kharrat

Edward Al-Kharrat (Συγγραφέας)

Ο Έντουαρντ Αλχαράτ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1926. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας. Ανέπτυξε αντιιμπεριαλιστική δράση και φυλακίστηκε από το 1948 έως το 1950. Κορυφαίος αιγύπτιος συγγραφέας, ποιητής και κριτικός έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων: το βραβείο Καβάφη (1996) και το μετάλλιο Ναγκίμπ Μαχφούζ για τη λογοτεχνία (1999). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Samuel Bisharah (Μεταφραστής)

Ο Samuel Bisharah γεννήθηκε στην Αίγυπτο με μικτή (αραβική και ελληνική) καταγωγή. Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική μετάφραση από τα ελληνικά προς τα αραβικά, και αντίστροφα.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
224
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.331 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση