Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τα λάθη των μαθητών και ο ρόλος τους στη διαδικασία της μάθησης
Συγγραφέας:   Μαρία Ράπτη


Offer
Οι λανθασμένες απαντήσεις των μαθητών είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στη μαθησιακή διδασκαλία. Στη σύγχρονη Διδακτική, η αποτυχία περιγράφεται ως "ένδειξη μιας αντίφασης" και τα λάθη των μαθητών δεν θεωρούνται παθολογικές καταστάσεις, αλλά θετικές προϋποθέσεις για τη λύση ενός προβλήματος. Από αυτήν την άποψη, το λάθος είναι ο μηχανισμός που παρακινεί το μαθητή σε δράση και τον οδηγεί από το λανθασμένο μοντέλο, που χρησιμοποίησε για τη λύση ενός προβλήματος, σε ένα άλλο που σχετίζεται περισσότερο με το πρόβλημα, ή στη σωστότερη χρήση του μοντέλου, που ανταποκρίνεται μεν στο πρόβλημα, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά. Ο ρόλος του λάθους μέσα απ΄ αυτήν την οπτική γωνία συνδέεται με την έννοια του "επιστημολογικού εμποδίου". Τη στιγμή, δηλαδή, που το λάθος βοηθάει να εκδηλωθεί ένα συγκεκριμένο εμπόδιο στο σύστημα των γνώσεων του μαθητή, εμφανίζεται μια διαδικασία συγκρίσιμη με την ιστορική διαδικασία ανάπτυξης της επιστημονικής σκέψης. Στη μελέτη αυτή αντικείμενο διερεύνησης αποτελεί η σημασία και ο ρόλος του λάθους στη διαδικασία της μάθησης. Για τον σκοπό αυτόν επιχειρείται, στα πλαίσια της εννοιολογικής προσέγγισης του λάθους, μια αναφορά στις κατηγορίες των λαθών και τα αίτια που τα προκαλούν. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η φιλοσοφική, ψυχολογική και παιδαγωγική θεώρηση του λάθους, για να γίνει κατανοητό πώς τα λάθη των μαθητών μπορούν να γίνουν στα χέρια του εκπαιδευτικού ένα παιδαγωγικό και διδακτικό εργαλείο.


24χ17 εκ., 151 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Παιδαγωγική Σειρά
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370 (Παιδαγωγική), 370.152 3 (Μάθηση - Ψυχολογία)
ISBN: 978-960-01-0968-9
ISBN (10ψήφιο): 960-01-0968-0
Βάρος: 0.332 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
10.05
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.44
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Μαρία Ράπτη γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και σπούδασε στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Fribourg της Ελβετίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα (1997). Από το 1998 εργάζεται ως σχολική σύμβουλος των φιλολόγων του Νομού Ιωαννίνων. Έχει διδάξει στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχει ασχοληθεί με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο αντικείμενο της εκπαιδευτικής αξιολόγησης, τις θεωρίες μάθησης και τη διδακτική μεθοδολογία. Έχει ασχοληθεί με το θέατρο και έχει συμμετάσχει στις θεατρικές ομάδες "Νέμεση" και "Αθέατο".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.