Η αρχή του Ντ΄ Αλαμπέρ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η αρχή του Ντ΄ Αλαμπέρ

Μνήμη, λογική και φαντασία

Andrew Crumey

Η "Αρχή του Ντ΄ Αλαμπέρ", συναρπαστικό μυθιστόρημα ιδεών, έχει ως άξονα την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Γάλλου μαθηματικού, φυσικού και φιλοσόφου Ντ΄ Αλαμπέρ. Με θέμα τα μαθηματικά της μετανευτώνειας περιόδου και την ιστορία της Εγκυκλοπαίδειας, με φόντο το Παρίσι της εποχής του Διαφωτισμού, η "Αρχή του Ντ΄ Αλαμπέρ" αναπλάθει με μαεστρία το πνευματικό και ιδεολογικό κλίμα του 18ου αιώνα, της εποχής που ο ορθός λόγος, η επιστήμη και η ανεκτικότητα μάχονταν την απολυταρχία, το σκοταδισμό και τη θρησκευτική αδιαλλαξία.
Παρελαύνουν μπροστά μας, με το μεγαλείο και τη μικρότητά τους, οι πρωταγωνιστές της εποχής, οι Ντιντερό, Βολταίρος, Ρουσσώ· ζωντανεύουν τα φιλολογικά σαλόνια της προεπαναστατικής περιόδου, οι ίντριγκες, οι πλατωνικοί και λιγότερο πλατωνικοί έρωτες της θνήσκουσας αριστοκρατίας· παρακολουθούμε τη συγκινητική στον ενθουσιασμό της, πλην όμως, αφελή στην απολυτότητά της, πίστη της θριαμβεύουσας αστικής τάξης στη δύναμη της επιστήμης. [...]

Τεύκρος Μιχαηλίδης

Τεύκρος Μιχαηλίδης (Μεταφραστής)

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI). Από το 1981, διδάσκει Μαθηματικά στο Κολέγιο Αθηνών. Έχει γράψει εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τη διδακτική των Μαθηματικών, την εισαγωγή των υπολογιστών στην εκπαίδευση, την ιστορία των Θετικών Επιστημών καθώς και εκλαϊκευτικά κείμενα σχετικά με τα Μαθηματικά. Έχει μεταφράσει από τα Γαλλικά και τα Αγγλικά ένδεκα βιβλία σχετικά με τα Μαθηματικά, τις Θετικές Επιστήμες και την ιστορία τους.

Andrew Crumey

Andrew Crumey (Συγγραφέας)

Ο Άντριου Κράμεϋ γεννήθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας το 1961. Σπούδασε μαθηματικά και θεωρητική φυσική στο Πανεπιστήμιο St Andrews και στο Imperial College του Λονδίνου. Εργάζεται ως αρχισυντάκτης της φιλολογικής σελίδας της εφημερίδας Scotland on Sunday. Το πρώτο του βιβλίο Music, in a foreign language (1994· κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο: Μουσική, σε ξένη γλώσσα) τιμήθηκε με το βραβείο Saltire. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματά του: Pfitz (1995), το οποίο ανακηρύχθηκε καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από τον Observer και τους New York Times και Mr Mee (2000, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις). Ο Κράμεϋ θεωρείται ένας από τους βασικούς εισηγητές του μεταμοντερνισμού στη βρετανική λογοτεχνία, έχει επηρεασθεί από τον Μπόρχες και τον Ίταλο Καλβίνο, και σύμφωνα με τον Τζόναθαν Κόου αποτελεί ελπίδα για την ανανέωση του βρετανικού μυθιστορήματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
283
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.361 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση