Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιταλική αρχιτεκτονική στα Δωδεκάνησα 1912-1943
Συγγραφέας:   Βασίλης Σ. Κολώνας


Ιταλική αρχιτεκτονική στα Δωδεκάνησα 1912-1943

Πρωτότυπη έκδοση που ερευνά πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο ιστορικός της αρχιτεκτονικής Βασίλης Κολώνας παρουσιάζει στο πολυτελές αυτό λεύκωμα την αποικιακή αρχιτεκτονική της Ιταλίας όπως διαμορφώθηκε στα Δωδεκάνησα από το 1912 έως το 1943, σε αντιπαράθεση με την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση. Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, "τα κτίρια που οφείλονται στην ιταλική πρωτοβουλία αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της δημόσιας διοίκησης και ορίζουν νέα σημεία αναφοράς στο αστικό τοπίο. Στο σύνολό τους αποτελούν δείγματα της αποικιακής πολιτικής και παρουσιάζουν, εκτός από τη διαφοροποίησή τους σε σχέση με προηγούμενες τυπολογίες και τεχνοτροπίες, και μία εντυπωσιακή μορφολογική ενότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία δύο γενικών διοικητών, εξ ίσου δραστήριων, αλλά διαμετρικά αντίθετων ως προς τις επιλογές τους στο χώρο της αρχιτεκτονικής, τον Mario Lago (1924-1936) και τον Cesare Maria De Vechi (1936-1943).
"Στο βιβλίο αυτό απεικονίζεται η ιταλική αρχιτεκτονική όπως αυτή εκφράστηκε έξω από την Ιταλία, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες αποικίες (Λιβύη). Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική που στην ουσία αποτελεί συνέχεια εκείνης των ιπποτών, καθώς παρακάμπτει το στοιχείο του νεοκλασικισμού, βαθιά ριζωμένο στα Δωδεκάνησα, για να διαμορφώσει μιαν άλλη αισθητική η οποία όμως σήμερα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


28χ24 εκ., 205 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 720 (Αρχιτεκτονική)
Άλλα πρόσωπα: Γιώργης Γερόλυμπος (Φωτογράφος)
ISBN: 978-960-8154-18-6
ISBN (10ψήφιο): 960-8154-18-9
Βάρος: 1.103 κιλά
Εκδότης: Ολκός
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon
Εξαντλήθηκε
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Βασίλης Κολώνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και τελείωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του στους τομείς της Συντήρησης Μνημείων, της Ιστορίας της Τέχνης και της Μουσειολογίας στο Παρίσι, όπου, παράλληλα, εργάστηκε στη Γαλλική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής. Από το 1992 είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Κύριος άξονας των δραστηριοτήτων του είναι η μελέτη και η έρευνα της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ού αιώνα στην Ελλάδα και τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Έχει διδάξει στο μεταπτυχιακό σεμινάριο του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης - Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2000-2002, 2005) και από το 2002 είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.