Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κόντρα στο ρεύμα
(Δοκίμια στην ιστορία των ιδεών)
Συγγραφέας:   Isaiah Berlin


Κόντρα στο ρεύμα
Τα δοκίμια αυτού του τόμου δεν είναι γραμμένα από μια συγκεκριμένη σκοπιά. Στόχος τους δεν είναι η εικονογράφηση ή η στήριξη κάποιας ιστορικής ή πολιτικής θεωρίας, δόγματος ή ιδεολογίας. Ο Μπερλίν γράφει για φυσιογνωμίες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, όπως ο Μαρξ, ο Ντισραέλι, ο Σορέλ κ.ά και για θέματα τόσο απομακρυσμένα φαινομενικά μεταξύ τους όσο ο εθνικισμός και η γνωσιοθεωρία.
Ο χαρακτήρας των εν λόγω δοκιμίων είναι καθαρά διερευνητικός, αφού εγείρουν περισσότερα ερωτήματα απ΄ όσα διατείνονται ότι εξηγούν. Τα δοκίμιά του πλέουν κόντρα στο ρεύμα με δύο τρόπους. Είτε γιατί ασχολούνται με πνευματικές φυσιογνωμίες που έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί ή έχουν αντιμετωπιστεί με συγκατάβαση, είτε γιατί αφηγούνται με συναρπαστικό τρόπο τη γένεση νέων δημιουργικών ιδεών και την ανάδυση, από τον 18ο αιώνα και έπειτα, των μεγάλων, κεντρικών ιδεών του σύγχρονου κόσμου.
Τα δοκίμια αναφέρονται στον Βίκο, τον Μοντεσκιέ, τον Χιουμ, τον Χέρτσεν, τον Χες, τον Ντισραέλι, τον Μαρξ και τον Σορέλ.


Σημείωση: Εισαγωγή: Roger Hausheer. Επιστημονική επιμέλεια μετάφρασης: Περικλής Βαλλιάνος. Ευρετήριο: Παντελής Μπουκάλας.

21χ14 εκ., 708 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Φιλοσοφία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 190 (Φιλοσοφία, Νεότερη), 146.44 (Εμπειρισμός), 190.09 (Φιλοσοφία - Ιστορία - 18ος αι.)
Άλλα πρόσωπα: Μαρία Ν. Καστανάρα (Μεταφραστής) , Henry Hardy (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-7909-51-0
ISBN (10ψήφιο): 960-7909-51-8
Βάρος: 0.841 κιλά
Εκδότης: Scripta
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon
Εξαντλήθηκε
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Berlin, Isaiah
Ο Sir Isaiah Berlin γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας το 1909. Μικρός ακόμη, μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου το 1917 έζησε την επανάσταση. Το 1921 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και ο ίδιος σπούδασε στο κολέγιο Corpus Christi της Οξφόρδης. Δίδαξε κοινωνική και πολιτική θεωρία σε διάφορα κολέγια της Οξφόρδης και κέρδισε τα ανώτατα ακαδημαϊκά αξιώματα, που ορισμένα διατήρησε μέχρι το θάνατό του, το 1997. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας. Από τους διαπρεπέστερους στοχαστές της εποχής μας, είναι συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων μεταξύ των οποίων "Karl Marx", "Four essays on liberty", "Against the current"," Personal impressions" και "The crooked timber of humanity".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.