Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία 27 π.Χ.-476 μ.Χ.
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία 27 π.Χ.-476 μ.Χ.

Προέλευση και φύση του αυτοκρατορικού θεσμού, οι μεγάλες δυναστείες, ο ρωμαϊκός πολιτισμός, εξάπλωση και απόγειο, κρίσεις και παρακμή

Pierre Grimal

19.17€ -10% 17.25€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608097216

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    Θύραθεν

Με το όνομα "Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία" αναφερόμαστε σήμερα στην απέραντη εκείνη επικράτεια όπου συντελέστηκε η πιο θαυμαστή μετάλλαξη που γνώρισε ποτέ η ανθρώπινη κοινωνία, οι πολλαπλές συνέπειες της οποίας δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί πλήρως, δυο χιλιάδες χρόνια μετά. Ο όρος "Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία" περιγράφει ένα καθεστώς χωρίς προηγούμενο, όπου η εξουσία ενός θεοποιημένου μονάρχη περιοριζόταν από την ισχύ των νόμων· και ταυτόχρονα τη διαρκή ακτινοβολία ενός πολιτισμού με οικουμενική αποστολή, συμβόλου ευημερίας και ειρήνης. Το αυτοκρατορικό καθεστώς -η "Ηγεμονία" εγκαθιδρύθηκε με το τέλος των εμφυλίων πολέμων που αιματοκύλησαν τη ρωμαϊκή Δημοκρατία. Το 476 μ.Χ. χάθηκε οριστικά. Σ΄ αυτόν τον πολιτισμό, φυσικό κληρονόμο του ελληνισμού, σ΄ αυτό το "θαύμα που κράτησε πέντε αιώνες και που δεν υπάρχει ελπίδα να αντικρίσουμε ξανά" (Ζ.Ζ. Ρουσώ), οφείλει ο σημερινός κόσμος όλα όσα τον χωρίζουν από τη βαρβαρότητα, την αμάθεια, την αδικία. Ποια υπήρξαν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας; Οι μεγάλες προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία των δυναστειών της; Τα επιτεύγματα που σηματοδότησαν το απόγειό του ή οι αδυναμίες που επέφεραν την παρακμή του; Σ΄ αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απάντηση αυτό το βιβλίο.

Δημήτρης Χορόσκελης (Μεταφραστής)


Pierre Grimal

Pierre Grimal (Συγγραφέας)

Ο Πιέρ Γκριμάλ (1912-1996) γεννήθηκε στο Παρίσι. Υπήρξε ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris-Sorbone, και μέλος της Academie des Inscriptions et Belles-Lettres και της Ecole Francaise de Rome. Ιστορικός και λατινιστής, έχει γράψει πλήθος μελετών για την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα. Γνωστότερο έργο του στην Ελλάδα είναι το "Λεξικό της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Μυθολογίας". Σήμερα -και όχι μόνο στην πατρίδα του- τον συγκαταλέγουν στην πλειάδα των μεγάλων Γάλλων κλασικιστών. Το 1993, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ των πανεπιστημίων της Ρώμης και της Αθήνας. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία" είναι το τελευταίο του βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
271
Διαστάσεις:
23x16
Βάρος:
0.525 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση