Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ποίηση χαραγμένη στην πέτρα
(Κοινωνική μνήμη και ποιητική με θέμα το σμυρίγλι από τ΄ Απεράθου και την Κόρωνο της Νάξου)

Ποίηση χαραγμένη στην πέτρα
Το βιβλίο αυτό είναι προϊόν μακροχρόνιας έρευνας στην ορεινή Νάξο. Με αφετηρία το ναξιώτικο σμυρίγλι (σμύριδα), εξετάζονται θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, το αυτοσχέδιο, λαϊκό τραγούδι και την ποίηση.
Το ενδιαφέρον της έρευνας επικεντρώνεται στην περίπτωση τ΄ Απεράθου. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας, τις παραγωγικές σχέσεις και την κοινωνική συγκρότηση και εξέλιξη.
Η αναφορά που επιχειρείται στο σμυρίγλι, περιλαμβάνει μια σύντομη αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του. Καταγράφονται, με αφετηρία τις μαρτυρίες και τα προσωπικά βιώματα των σμυριδεργατών, οι δραστηριότητες και οι εργασίες στην εξόρυξη και τη μεταφορά του "ορυκτού". Παράλληλα αποτυπώνονται ανάγλυφα οι κοινωνικές σχέσεις (εργασιακές, πολιτικές και πελατειακές) που αναπτύχθηκαν στις τοπικές κοινωνίες στη βάση της κρατικής εκμετάλλευσης του σμυριγλιού.
Το μεγαλύτερο τμήμα του βιβλίου αφορά το απεραθίτικο, αυτοσχέδιο, διαλογικό τραγούδι και τη ναξιώτικη ποίηση που αναφέρεται στο σμυρίγλι και τους σμυριδεργάτες. Το τραγούδι προσεγγίζεται ως πολιτισμική πρακτική η οποία συνδέεται με τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής και την καθημερινή επικοινωνία. Αναδεικνύονται οι πρακτικές του τραγουδιού, το κοινωνικό και το συμβολικό του περιεχόμενο. Επίσης, αναδύονται οι προθέσεις των δημιουργών καθώς και οι τρόποι που επινόησαν για να νοηματοδοτήσουν τα τραγούδια και τις πράξεις τους...

24χ17 εκ., 525 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 390.495 (Λαογραφία, Ελληνική), 938.971 (Νάξος - Ιστορία)
ISBN: 978-960-8077-43-0
ISBN (10ψήφιο): 960-8077-43-5
Βάρος: 0.967 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
20.94
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.64
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γ. Γιαννούλης είναι πτυχιούχος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, του ΤΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση στο ΕΑΠ και είναι Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι Σχολικός Σύμβουλος. Πεδίο των ενδιαφερόντων του είναι η τοπική ιστορία, ο τοπικός πολιτισμός, η λογοτεχνία και η φιλαναγνωσία. Βασικά του έργα: 1. Ποίηση χαραγμένη στην πέτρα. Κοινωνική μνήμη και ποιητική με θέμα το σμυρίγλι από τ’ Απεράθου και την Κόρωνο της Νάξου (σε συνεργασία), (2000). 2. Ο πολιτισμός της Νάξου: Απεράθου 1900-1950. Ο Παιδαγωγικός ρόλος της ποιητικής επικοινωνίας τόμος Α΄, (2009). 3. Ο πολιτισμός της Νάξου: Απεράθου 1900-1950. Ο Παιδαγωγικός ρόλος της ποιητικής επικοινωνίας, τόμος Β΄, (2009). 4. Πολιτισμός και Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις του τοπικού πολιτισμού, (2010). 5. Έχει εκδώσει και μικρή ποιητική συλλογή "Της βροχής το δάκρυ". Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες, ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, διάφορα έντυπα και συλλογικούς τόμους.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.