Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ζητήματα σχεδιασμού εμπειρικών ερευνών
(Αξιοποίηση μεθόδων της πληροφορικής τεχνολογίας)
Συγγραφέας:   Γιάννης Κάλλας


Ζητήματα σχεδιασμού εμπειρικών ερευνών
Η ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών για τις κοινωνικές επιστήμες με την αξιοποίηση της πληροφορικής τεχνολογίας αποτελεί σήμερα ένα νέο ερευνητικό πεδίο. Η αξιοποίηση των υποδομών της έρευνας συχνά οδηγεί σε αλλαγές στη μεθοδολογία της εμπειρικές έρευνας και κυρίως σε αυστηρότερη τυποποίηση της διαδικασίας της εμπειρικής διερεύνησης των κοινωνικών φαινομένων. Τα εμπειρικά δεδομένα που παράγονται στο πλαίσιο ανεξάρτητων ερευνητικών έργων μπορούν να αξιοποιηθούν για δευτερογενή ανάλυση και από άλλους ερευνητές. Παράλληλα, μέσα από την ομογενοποίησή τους, μπορούν να αποτελέσουν μέρουςευρύτερου πειραματικού σχεδίου που δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τη μεμονωμένη ερευνητική ομάδα αλλά βασίζεται στη συστηματική μελέτη διυποκειμενικά συμφωνημένων φαινομένων και αντικειμένων παρατήρησης. Η επιλογή αυστηρότερων μεθοδολογικών υποδειγμάτων πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τη φάση της ανάλυσης αλλά και τη φάση του σχεδιασμού της εμπειρικής έρευνας και βασίζεται τόσο σε διενθή πρότυπα τεκμηρίωσης όσο και σε μεθοδολογίες σχεδιασμού δομών δεδομένων. Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται ο τρόπος αξιοποίησης μεθόδων της πληροφορικής τεχνολογίας για τον αυστηρό προσδιορισμό των αντικειμένων παρατήρησης των κοινωνικών επιστημών καθώς και για το σχεδιασμό ερωτηματολογίων. Επιχειρείται λοιπόν να παρουσιασθούν τα εργαλεία και οι διαδικασίες σχεδιασμού των εμπειρικών ερευνών που αποτελούν το πρώτο βήμα για την ένταξη των συγκεκριμένων ερευνών σε ένα ευρύτερο πειραματικό σχέδιο των κοινωνικών επιστημών.

21χ14 εκ., 226 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 005.7 (Πληροφοριακά συστήματα)
ISBN: 978-960-211-654-8
ISBN (10ψήφιο): 960-211-654-4
Βάρος: 0.33 κιλά
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
14.07
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.66
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κάλλας, Γιάννης
Ο Γιάννης Κάλλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι διευθυντής υποστήριξης ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα Μηχανικού του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου το 1990. Ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1995 που ανέλαβε τη Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών ασχολείται με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών για την κοινωνική έρευνα ως υπεύθυνος σημαντικών ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων με αυτό το αντικείμενο. Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των έργων είναι και η Ελληνική Τράπεζα Κοινωνικών Δεδομένων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.