Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Νεοελληνική γραμματική και συγκριτική (αντιπαραθετική) ανάλυση
(Φωνητική και εισαγωγή στη φωνολογία)

Νεοελληνική γραμματική και συγκριτική (αντιπαραθετική) ανάλυση
Σε τούτο το βιβλίο επιχειρείται γενική εισαγωγή στη γλωσσική ανάλυση με συσχετισμό των προβλημάτων προς τα δεδομένα της νέας ελληνικής, συστηματική παρουσίαση της φωνητικής της Κοινής νεοελληνικής, ένταξη της νέας ελληνικής στο ευρύτερο φωνητικό σύστημα των ανθρώπινων γλωσσών, και σύγκριση με τις τέσσερις γλώσσες που ενδιαφέρουν περισσότερο την Ελλάδα: τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά. Επίσης εξετάζονται ο τόνος και ο επιτονισμός. Υπάρχει εισαγωγή στη φωνολογία, καθώς και συστηματική αντιπαράθεση γραφής και προφοράς. Σε προέκταση αυτής της ανάλυσης γίνεται κριτική παρουσίαση των διάφορων συστημάτων συμβολισμού του τόνου στα νέα ελληνικά. Τέλος γίνεται ανάλυση της νεοελληνικής αρθρογραφίας με βάση τις αρχές της "υπολογιστικής γλωσσολογίας΄ (computational liguistics), τέτοια που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

28χ21 εκ., 616 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Αριθμός τόμου: 1
ISBN Set: 960-431-763-6
ISBN13 Set: 978-960-431-763-9
Ταξινόμιση DDC: 485 (Ελληνική γλώσσα, Νέα - Γραμματική), 414 (Φωνολογία)
ISBN: 978-960-431-764-6
ISBN (10ψήφιο): 960-431-764-4
Βάρος: 1.466 κιλά
Εκδότης: Ζήτη
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
46.86
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

42.17
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Πετρούνιας, Ευάγγελος Β., 1935-2016
Ο Ευάγγελος Πετρούνιας ήταν ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Σπούδαδε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κλασική φιλολογία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Tubingen, γλωσσολογία και γλωσσοδιδαχτική στα Πανεπιστήμια της Lille, του Los Angeles, και του Saltzburg. Είχε διδακτορικό δίπλωμα στην κλασική φιλολογία από το Πανεπιστήμιο Tubingen, και μεταπτυχιακό δίπλωμα γλωσσοδιδαχτικής από το Πανεπιστήμιο του Los Angeles. Δίδαξε σα λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, και ειδικός επιστήμονας αρχαία, βυζαντινή, και νεοελληνική γλώσσα και φιλολογία, γλωσσολογία, και γλωσσοδιδαχτική στα Πανεπιστήμια της Tubingen, του Los Angeles, και της Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών ("Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη") του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καθηγητής ελληνικής και αντιπαραθετικής γλωσσολογίας στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δημοσίευσε στη σειρά ΄Hypomnemata΄ το βιβλίο "Funktion und Thematik der Bilder bei Aischylos" Gottingen 1976. Είχε συντάξει τις ετυμολογίες του Λεξικού της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 1998. Μετά και τη συνταξιοδότησή του συμμετείχε ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έφυγε από τη ζωή στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, ύστερα από επώδυνη ασθένεια.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.