Το βιβλίο ενός άντρα μόνου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το βιβλίο ενός άντρα μόνου

Gao Xingjian

«Δεν είσαι δράκος, δεν είσαι έντομο, δεν είσαι ούτε το ένα ούτε το άλλο, αυτό το μη-είναι είσαι εσύ, αυτό το μη-είναι δεν είναι μια άρνηση, καλύτερα να πεις ότι είναι μια πραγμάτωση, ένα αχνάρι, μια δαπάνη, ένα αποτέλεσμα πριν έρθει η πλήρης εξάντληση, δηλαδή ο θάνατος· δεν είσαι παρά ένα μήνυμα της ζωής, μια έκφραση, ένας λόγος που λέγεται σχετικά με το μη-είναι.
»Έγραψες αυτό το βιβλίο για σένα, ένα βιβλίο με θέμα τη φυγή, το βιβλίο ενός άντρα μόνου, είσαι ταυτόχρονα ο κύριός σου και ο απόστολός σου, δε θυσιάζεσαι για τους άλλους και δε ζητάς να θυσιαστεί κάποιος για σένα, ορίστε, πιο δίκαιο δε γίνεται. Την ευτυχία όλος ο κόσμος την επιθυμεί, γιατί τάχα θα ανήκε αποκλειστικά σ΄ εσένα; Εδώ που τα λέμε, η ευτυχία είναι αρκετά σπάνια σε τούτο τον κόσμο».

Γιάννης Καυκιάς (Μεταφραστής)


Gao Xingjian

Gao Xingjian (Συγγραφέας)

Ο Γκάο Ξινγκγιάν, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, κριτικός λογοτεχνίας και ζωγράφος, γεννήθηκε το 1940 στο Γκαντζού της Αν. Κίνας. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου. Κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης στάλθηκε σε στρατόπεδο "αναμόρφωσης", όπου αναγκάστηκε να κάψει χειρόγραφά του. Το 1979 του επιτρέπεται να δημοσιεύσει, για πρώτη φορά, έργα του. Μεταξύ 1980-1987 γράφει διηγήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα που δημοσιεύει σε λογοτεχνικά περιοδικά της Κίνας, καθώς και τέσσερα βιβλία. Το 1981 προκαλεί μεγάλη συζήτηση για το μοντερνισμό και το ρεαλισμό στην τέχνη και στη λογοτεχνία της Κίνας, με το βιβλίο: "Premier essai sur les techniques du roman moderne". Μεταξύ 1982 και 1986 ορισμένα πρωτοποριακά θεατρικά του έργα, επηρεασμένα από τον Μπρεχτ, τον Αρτώ και τον Μπέκετ, ανεβαίνουν στο "Θέατρο της Τέχνης του Λαού" στο Πεκίνο, προκαλώντας απήχηση στο κοινό, διεθνή προσοχή αλλά και την καταδίκη του ως "μολυσμένου διανοούμενου". Ωστόσο, το 1986, μετά την απαγόρευση του έργου "Lʼautre rive/ Η άλλη όχθη", τα έργα του απαγορεύονται στην Κίνα. Σαν απάντηση, φεύγει για μια δεκάμηνη πεζοπορία στην επαρχία Σετσουάν και τις πηγές του ποταμού Γιανγκ-Τσε. Το 1987 εγκαταθίσταται στο Παρίσι ως πολιτικός πρόσφυγας και δυό χρόνια αργότερα διαγράφεται από το κομμουνιστικό κόμμα, μετά την αιματοχυσία της πλατείας Τιεν Αν Μεν. Στη Γαλλία γράφει πολλά θεατρικά έργα που ανεβαίνουν σε σκηνές σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη λογοτεχνική και ζωγραφική δραστηριότητά του. Στη Γαλλία τιμήθηκε με τον τίτλο του "Chevalier de l΄Ordre des Artes et des Lettres" το 1992. Το πλούσιο έργο του τον κάνει έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του καιρού μας. Το 2000 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (ο πρώτος Κινέζος συγγραφέας που τιμάται με το βραβείο αυτό). Κυριότερα έργα του στα γαλλικά: "Mere", νουβέλα, 1986, "Dans le parc", νουβέλα, 1986, "Ma conception du theatre", δοκίμια, 1986, "Au bord de la vie", θεατρικό, 1991, "Cles pour mon theatre", δοκίμια, 1991,"La fuite", θεατρικό, 1992, "Le somnambule", θεατρικό, 1993, "Dialoguer - Interloquer: suivie dʼun entretien avec B. Bretonniere", δοκίμιο και συνέντευξη, 1994, "La Montagne de lʼAme" (ελλ. "Το βουνό της ψυχής"), μυθιστόρημα, 1995, "Une canne a peche pour mon grand-pere", 1997, "Lʼencre et la lumiere", δοκίμια, 1998, "Quatre quatuors pour un week-end", θεατρικό, 1998, "Le livre dʼun homme seul" (ελλ. "Το βιβλίο ενός άντρα μόνου"), μυθιστόρημα, 2000, "Pour une autre esthetique", δοκίμια, 2001, "La raison d΄etre de la litterature", δοκίμια, 2001, "Le queteur de la mort; L΄autre rive; La neige en aout", 2004, "Le temoignage de la litterature", δοκίμια, 2004, κ.ά. (Τα στοιχεία έχουν αντληθεί από την ιστοσελίδα: http://nobelprize.org)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
586
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.687 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση