Από το Νέστο ως το Σαγγάριο
zoom in

Η δεκαετία του 1912-1922 υπήρξε η πιο ελπιδοφόρος και ταυτόχρονα η πιο καταστρεπτική για τον ελληνισμό. Ό,τι ωνειρεύθησαν, ό,τι επόθησαν, ό,τι ετραγούδησαν δέκα πέντε γενεές υποδούλων από την Άλωση και εφεξής, επάσχισε η γενεά των πατέρων μας να κατακτήσει πραγματικότητα: "Την εις το αρχαίον αποκατάστασιν". Όπως ευχόταν με μαύρα δάκρυα "επί των ποταμών Βαβυλώνος" ο λόγιος του τουρκοκρατούμενου Βυζαντίου Θεοδόσιος Ζυγομαλάς. Την εθνική ολοκλήρωση. Την απελευθέρωση των αλυτρώτων αδελφών.
Προς στιγμήν, το όνειρο ψηλαφίσθηκε. Έπειτα ήλθε η μεγάλη καταστροφή. Και η μεγάλη συρρίκνωση...
Τι έφταιξε γι΄ αυτό; Ο διχασμός, ο ξένος παράγων, οι "τυχοδιωκτικοί χειρισμοί" του Ελευθερίου Βενιζέλου ή η "πολιτική αναξιότητα" των αντιπάλων του; Τί από όλα; Ή όλα αυτά μαζί; Πάθη, προκαταλήψεις, ανεκρίζωτα βιώματα, εδραιωμένες πλάνες και παραταξιακές ενοχές, που προσπαθούν ακόμη και σήμερα να δικαιωθούν με την απλοποίηση ή την διαστροφή των γεγονότων, θολώνουν την ιστορική όραση και δυσχεραίνουν την έρευνα.
Στις σελίδες του βιβλίου αυτού (που χρονικώς αφορά την περίοδο 1913-1912) ο αναγνώστης θα εύρη μια τεκμηριωμένη και απροκάληπτη απάντηση στα ερωτήματα που εξακολουθητικά θέτει η πολυτάραχη αυτή εποχή.

Γεώργιος Θ. Γιαννόπουλος

Γεώργιος Θ. Γιαννόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Θ. Γιαννόπουλος γεννήθηκε και κατοικεί στην Πάτρα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε τη δικηγορία στην γενέτειρά του. Από το Σεπτέμβριο του 1974 έως το Μάρτιο του 1982 διετέλεσε νομάρχης Λευκάδος, Λαρίσης και Ημαθίας. Νομικές μελέτες του εδημοσιεύθησαν παλαιότερα στα νομικά περιοδικά της χώρας. Πολιτικά άρθρα του και κείμενα εδημοσιεύθησαν κατά καιρός ή εξεδόθησαν ως βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Πάτρα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
179
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.409 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση