Εφαρμοσμένη βιομηχανική οικονομική και πολιτική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εφαρμοσμένη βιομηχανική οικονομική και πολιτική

Ιωάννης Σ. Κατσουλάκος

Κωνσταντίνος Ουσταπασίδης

24.15€

Το βιβλίο αυτό συνδυάζει τη μελέτη των σύγχρονων θεωρητικών εξελίξεων και της εφαρμοσμένης έρευνας στην περιοχή της Βιομηχανικής Οικονομικής δίνοντας έμφαση στην Ελληνική Βιομηχανία. Γίνεται μελέτη των συνθηκών κάτω από τις οποίες η μετάβαση από τον τέλειο ανταγωνισμό σε μονοπωλιακές καταστάσεις επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική ευημερία. Περιγράφεται η ταξινόμηση κλάδων και η μέτρηση της βιομηχανικής συγκέντρωσης. Διαπιστώνεται ότι ο έλεγχος των βιομηχανιών οφείλεται κυρίως στη διαφοροποίηση προϊόντων, στην έρευνα και τεχνολογία που συνδέονται με την ύπαρξη οικονομιών κλίμακος και τις συγχωνεύσεις. Ερμηνεύονται οι υπάρχουσες διαφορές στην ένταση της διαφήμισης μεταξύ αγορών, εξετάζεται πότε η διαφήμιση οδηγεί σε αύξηση των κερδών και σε αρνητικά αποτελέσματα για την ευημερία των καταναλωτών και επίσης πώς τα Μ.Μ.Ε. και η φύση του προϊόντος επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της διαφήμισης. Μελετάται πώς επηρεάζεται ο ρυθμός μεγέθυνσης από την κάθετη ολοκλήρωση, την επέκταση σε νέες δραστηριότητες, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μελέτη των επιπτώσεων των τελευταίων στα κέδρη και την τιμή των μετοχών. Τέλος εξετάζονται οι βασικές αρχές και η αποτελεσματικότητα μέτρων Πολτικής Προστασίας του Ανταγωνισμού, Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Πολιτικής.

Ιωάννης Σ. Κατσουλάκος

Ιωάννης Σ. Κατσουλάκος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Κατσουλάκος είναι καθηγητής οικονομικής επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) από το 1994, διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ, καθώς και αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του ΟΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2007. Υπήρξε αναπληρωτής καθηγητής του ΟΠΑ κατά το διάστημα 1990-1993 και του Πανεπιστημίου του Liverpool κατά το διάστημα 1985-1992. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Bristol, Southampton και στο London School of Economics. Πήρε το διδακτορικό δίπλωμά του από το London School of Economics το 1984. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από πενήντα άρθρα σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά με κριτές και έχει συγγράψει επτά βιβλία. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Pittsbourgh (1992-1993) στο Centre of Economic Research and Graduate Education Charles University της Πράγας και, επίσης, διετέλεσε visiting research fellow (άνοιξη 1994) στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και Στατιστικής στο CREST-ENSAE (Παρίσι). Το ερευνητικό και συμβουλετικό έργο του επικεντρώνεται στα εφαρμοσμένα μικροοικονομικά και ειδικότερα στη βιομηχανική οργάνωση, στα οικονομικά της τεχνολογικής αλλαγής, στα οικονομικά δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, στην πολιτική του ανταγωνισμού και στη βιομηχανική πολιτική. Διδάσκει Βιομηχανική Οργάνωση και Χρηματοοικονομικά σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Υπήρξε σύμβουλος του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά διάφορα χρονικά διαστήματα, από το 1986, και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Οικονομικής Πολιτικής (ΙΜΟΠ) το διάστημα 1993-1995. Από το 1992 είναι μέλος του Editorial Board του Journal of Evolutionary Economics, ερευνητικός εταίρος του Centre of Economic Policy Research (CEPR) του Λονδίνου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της International Schumpeter Society και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του European Association for Research in Industrial Economics. Υπήρξε επίσης εθνικός εκπρόσωπος στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα "Στοχοθετημένη κοινωνικο-οικονομική έρευνα" (1994-1998). Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 1995. Είναι μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Ουσταπασίδης (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Ουσταπασίδης είναι καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και σε διεθνή Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1987. Δημοσίευσε σημαντικό αριθμό άρθρων σε έγκυρα διεθνή περιοδικά. Είναι μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 1995. Κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η εμπειρική διερεύνηση των σχέσεων δομής-ανταγωνιστικών στρατηγικών-περιθωρίου κέρδους, οι στρατηγικές ομάδες, η αποτελεσματικότητα συγχωνεύσεων-εξαγορών και η ανταγωνιστικότητα κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
358
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.679 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση