Η πρόσκληση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η πρόσκληση

Μυθιστόρημα

Claude Simon

9.13€ -18% 7.49€

Ο Κλωντ Σιμόν -από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς του κόσμου, βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1985- προσκαλείται επισήμως το 1986 στη Σοβιετική Ένωση επί Γκορμπατσόφ· μαζί με 14 άλλες προσωπικότητες από τη Δύση (Άρθουρ Μίλερ, Τζέιμς Μπόλντουιν, Γιασάρ Κεμάλ, Πίτερ Ουστίνοφ...) να συμμετάσχει σε ένα διεθνές φόρουμ με ασαφείς στόχους. Ένα μείγμα από δημόσιες σχέσεις χωρίς ουσία και από διαλέξεις εκδήλωσης αγαθών προθέσεων συνιστά τη βιτρίνα αυτού του ταξιδιού. Οι 15 προσκεκλημένοι μεταφέρονται μέσα σε επίσημες μαύρες λιμουζίνες και περιφέρονται -με φόντο ανιαρά τραπεζώματα- σε ένα σύμπαν ατελείωτων λόγων υποδοχής, ευχαριστιών και ευχολογίων για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο.
Ο Κλωντ Σιμόν ξεγλιστρά από την ανεκδοτολογική όψη αυτού του υλικού κατασκευάζοντας ένα αφήγημα-διαμάντι· από μικρά-μικρά γεγονότα μάς παραδίδει ένα μείζον λογοτεχνικό κείμενο, για να θυμόμαστε -σήμερα περισσότερο παρά ποτέ- πως η λογοτεχνία δεν είναι περιγραφή ιδεών ούτε ρεπορτάζ, κι ούτε έχει στόχους άλλους από τη μέγιστη απόλαυση της γλώσσας. «Αν κάποιος δεν διάβασε ποτέ του Κλωντ Σιμόν», γράφτηκε μεταξύ άλλων στον γαλλικό Τύπο (J.M. De Montremy, «Lα croix», 9.1.1988), «πρέπει να κάνει την αρχή με αυτές τις εξαίσιες 100 σελίδες, όπου ο νομπελίστας του 1985 ανταποδίδει στον απολυταρχισμό τον θαυμαστό μηχανισμό των επιθέτων που χρησιμοποιούν γενικώς οι τύραννοι και οι διαφημιστές για να ξεγελάσουν το προσωπικό τους κενό».


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Claude Simon

Claude Simon (Συγγραφέας)

Ο Κλωντ Σιμόν γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1913 στη Μαδαγασκάρη και πέθανε στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2005. Μετά από καλές σπουδές στη Γαλλία και την Αγγλία, ασχολείται με τη φωτογραφία και παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής. Το 1932 αρχίζει να ταξιδεύει στην Ευρώπη: Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα. Το 1936 πηγαίνει στη Βαρκελώνη και συμμετέχει ενεργά στην ισπανική επανάσταση. Το 1937, έχοντας επιστρέψει στη Γαλλία, ασχολείται με τη ζωγραφική, ταξιδεύει πολύ, αρχίζει να γράφει. Το 1940 πολεμά στο ιππικό, αιχμαλωτίζεται από τους Γερμανούς και κλείνεται σε στρατόπεδο στο Μύλμπεργκ της Σαξονίας, απ΄ όπου δραπετεύει στα τέλη Οκτωβρίου. Ζωγραφίζει και γράφει. Συμμετέχει στην Αντίσταση, στο Περπινιάν αρχικά και αργότερα στο Παρίσι. Ο Κλωντ Σιμόν έχει αφήσει τεράστιο συγγραφικό έργο. (φωτογραφία: Isolde Ohlbaum)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θωμάς Σκάσσης

Θωμάς Σκάσσης (Μεταφραστής)

Ο Θωμάς Σκάσσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο University College του Λονδίνου. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου επί 20 χρόνια. Συνεργάζεται με το ένθετο "Βιβλιοθήκη" της Εφημερίδας Ελευθεροτυπία, παρουσιάζοντας μεταφράσεις ξένων μυθιστορημάτων. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και μιλάει αγγλικά και γαλλικά.


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
96
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.131 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση