Η ρήξη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ρήξη

Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δεκαετία του '60

Παναγιώτης Ν. Κρητικός

18.58€ -10% 16.72€

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν αγωνιζόταν μόνο για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Προχωρούσε ακόμα παραπέρα. Ήθελε την διεύρυνση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Ήθελε εντονότερη προοδευτική κατεύθυνση και στήριζε την ισχυροποίηση της Δημοκρατίας στην κοινωνικοποίηση των θεσμών. Μετά το βασιλικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 1965 κατά της Λαϊκής Κυριαρχίας, είδε ότι οι αιτίες της υπονόμευσης των Θεσμών είναι βαθύτερες. Είδε ότι υπεύθυνο για την εξάρτηση της χώρας ήταν το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, ντόπιο και ξένο. Ήταν το παρακράτος, ήταν το έλλειμμα Δημοκρατίας. Έτσι, έβαλε τα πλαίσια και τα θεμέλια ενός άλλου αγώνα. Του αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας με τα συνθήματα: "Η Ελλάδα στους Έλληνες" και "Ο Στρατός στο Έθνος". Του αγώνα για τη Λαϊκή Κυριαρχία με το σύνθημα: "Η εξουσία στο Λαό".
Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις θέσεις αυτές, τις οποίες ανέλυε σε άρθρα και ομιλίες, έκανε την πρώτη και μεγάλη Ρήξη με το κατεστημένο. Το κατεστημένο της εξάρτησης, του οικονομικού συντηρητισμού και του πολιτικού αυταρχισμού. Το κατεστημένο που κρατούσε το Λαό στην ένδεια, στην υποτέλεια, στο φόβο.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου επεδίωκε την αφύπνιση του φρονήματος του Λαού και την εμπέδωση αισθήματος αυτοπεποίθησης. Επεδίωκε να αλλάξει κατεστημένες νοοτροπίες μοιρολατρικού χαρακτήρα που ήταν πρόσφορες στην εξάρτηση. Κτυπούσε το κακό στη ρίζα του. Και τότε, αλλά και αργότερα με το Π.Α.Κ. και με την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1974.
Αυτό ήταν η ρήξη.

Παναγιώτης Ν. Κρητικός

Παναγιώτης Ν. Κρητικός (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Κρητικός γεννήθηκε στη Λακωνία. Είναι πτυχιούχος πολιτικών επιστημών, νομικών και οικονομικών επιστημών και στο επάγγελμα είναι δικηγόρος. Από τα εφηβικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα στα πλαίσια της Ο.Ν.Ε.Κ.και της Ε.Δ.Η.Ν. Αμέσως μετά την επιβολή της δικτατορίας πέρασε στην αντιδικτατορική δράση μέσα από τις οργανώσεις του Ε.Κ.Δ.Α., του Π.Α.Κ. κ.ά. με συνέπεια να συλληφθεί τρεις φορές και να καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση. Μετά τη μεταπολίτευση συνέχισε την πολιτική του δραστηριότητα. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από το 1977 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Πειραιά. Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία Χαρχούση και έχουν δυο παιδιά. Έργα του: - Καραολής (1957) - Αναγορεύσεις στη Βουλή (1981) - Ονείρου λογισμοί (1983) - Ο κανονισμός της Βουλής (Καμαρινόπουλος, 1990) - Θέματα πολιτικής επικαιρότητας (1990) - Γεώργιος Παπανδρέου (Λιβάνης, 1993) - Για την αποστασία (1993) - Αντίσταση κατά της δικατορίας (Καλέντης, χχ.) - Αμφιδρομες σκέψεις (Καλέντης, χ.χ.) - Στον ίσκιο του μεγάλου βράχου (Λιβάνης, χ.χ.)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
357
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.751 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση