Προσωπική μαρτυρία
zoom in

Εξακολουθώ να πιστεύω πως η ανάγνωση της "Προσωπικής Μαρτυρίας" θα αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη ιδίως για τη νέα γενιά, που προβάλλει ολοένα και πιο ανιστόρητη, ανύποπτη και αλαζονική.
Το βιβλίο καλύπτει, στο επίπεδο της μαρτυρίας, μια πολυτάραχη και συνάμα τραγική περίοδο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Με αφετηρία το 1941, τα χρόνια της φασιστικής Κατοχής και τα πρώτα σκιρτήματα για Αντίσταση, προσεγγίζει (μέσα απ΄ τα βιώματα των Δεκεμβριανών και των εμφύλιων συγκρούσεων) το 1952, χρονιά ενταφιασμού των ελπίδων για μια καλύτερη και δημοκρατικότερη καθημερινή ζωή. Ελπίδων που εξοβελίστηκαν από τους εμφύλιους σπαραγμούς, τον ψυχρό πόλεμο και την εδραίωση της βασιλόφρονος Δεξιάς στην εξουσία
Η "Προσωπική Μαρτυρία", το σημαντικό αυτό χρονικό των νεανικών βιωμάτων του Α. Πεπονή, αποτελεί συνάμα ένα πολύτιμο ντοκουμέντο που φωτίζει, νηφάλια, τη συγκυρία της Κατοχής, την Αντίσταση, την εμφύλια διαμάχη και τις επιπτώσεις της στη μεταπολεμική ζωή. Κυρίως όμως προσεγγίζει το δράμα των κομματικά ανένταχτων που αγωνίστηκαν με σημείο αναφορά την ελευθερία. Εκείνων που πάλεψαν για τη "λευτεριά΄, αποστασιοποιημένοι από ακρότητες, και που, τελικά, γεύτηκαν, πέρα από το όραμά τους, τις επιπτώσεις ενός μάταιου, όπως αποδείχτηκε, αλληλοσπαραγμού. "Γυρίσαμε στο Πανεπιστήμιο - γράφει - και αφεθήκαμε να μας απορροφήσει η παρακολούθηση των παραδόσεων, οι λιγοστές φροντιστηριακές ασκήσεις, η μελέτη πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και μονογραφιών. Τα όνειρα και τα αιτήματα για το χτίσιμο της καινούργιας μεταπολεμικής πανεπιστημιακής ζωής, εγκαταλειμμένα οριστικά...". Στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 χάθηκαν ανεπιστρεπτί και οι ελπίδες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση.
Και μόνο για το ήθος που αποπνέει αυτό το βιβλίο θα πρέπει να διαβαστεί από τους νέους και να ξαναδιαβαστεί από τους παλιούς.
Από τον πρόλογο του καθηγητή Παύλου Πετρίδη

Αναστάσης Ι. Πεπονής

Αναστάσης Ι. Πεπονής (Συγγραφέας)

Ο Αναστάσης Ι. Πεπονής ξεκίνησε ως φοιτητής κατά την Κατοχή (1943-44) με ενεργό συμμετοχή στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο και άλλες εκδηλώσεις. Το 1951-52 διετέλεσε εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας και ύστερα Πρόεδρος της Νεολαίας της Ε.Π.Ε.Κ. (Ν. Πλαστήρα). Αντιτάχθηκε στις θανατικές εκτελέσεις Μπελογιάννη, Μπάτση, Καλούμενου, Αργυριάδη, με συνέπεια τη διαγραφή του από το κόμμα. Το 1964 αναλαμβάνει τη Γενική Διεύθυνση του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.). Καθιερώνει τη Δημοτική στο ραδιόφωνο, αποκαθιστά οργανική συνεργασία με το Ρ.Ι.Κ. (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) και ιδρύει τον Πειραματικό Σταθμό Τηλεόρασης με τον οποίο ξεκίνησε η τηλεόραση της Ε.Ρ.Τ. Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 1965 αντιτάσσεται στο βασιλικό πραξικόπημα και μεταδίδει από το κρατικό ραδιόφωνο το μήνυμα του Γεωργίου Παπανδρέου με το οποίο καταγγέλθηκε η κυβέρνηση των Ανακτόρων και ξεκίνησε ο Δεύτερος Ανένδοτος. Το 1966 είναι μέλος της συντακτικής ομάδας των «Νέων Δρόμων», θεωρητικού οργάνου της τότε κεντροαριστεράς πτέρυγας της Ένωσης Κέντρου με εκφραστή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 συμμετέχει σε αντιδικτατορικές πρωτοβουλίες. Καταδικάζεται από το Έκτακτο Στρατοδικείο. Αποφυλακίζεται με την πρώτη μερική Αμνηστία. Εκτοπίζεται ύστερα δύο φορές. Συλλαμβάνεται άλλες δύο από την Ε.Σ.Α. και κρατείται σε αυστηρή απομόνωση. Αιρετό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (Ε.Μ.Ε.Π.), την οποία διέλυσε η δικτατορία. Μέλος επίσης της εκδοτικής ομάδας των «Νέων Κειμένων» κατά την ίδια περίοδο. Βουλευτής Α΄ Αθηνών ΠΑ.ΣΟ.Κ. 1977, 1981, 1985, 1989 (2 φορές), 1990, 1993, 1996. Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1981. Γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Συντάγματος 1985-86. Ως υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας εισήγαγε το Φυσικό Αέριο στο Ενεργειακό Σύστημα της Χώρας και ίδρυσε, μεταξύ άλλων, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.). Εισηγήθηκε και ξεκίνησε την εξαγορά της αμερικανικής ESSO με την οποία ιδρύθηκε ύστερα η σημερινή Ε.Κ.Ο. Διετέλεσε υπουργός: Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (4 φορές)· Προεδρίας της Κυβέρνησης (2 φορές)· Δικαιοσύνης· Υγείας-Πρόνοιας. Συγγραφικό Έργο: -Προσωπική Μαρτυρία (εκδ. «Κέδρος» - Επανέκδοση 2001, εκδ. «Προσκήνιο»). -Μεγάλη Επικοινωνία (εκδ. «Ίκαρος», 1970 και 1984). -Για τη Λαϊκή Κυριαρχία (εκδ. «Νέα Σύνορα», 1976). -Συνταγματική Αναθεώρηση 1985-1986 (εκδ. «Αντ. Ν. Σάκκουλα») -Ελλάδα και Δημοκρατία στη Νέα Πραγματικότητα (εκδ. Α. Α. Λιβάνη, 2000). -1961-1981, Τα γεγονότα και τα πρόσωπα (εκδ. Α. Α. Λιβάνη, 2002). (φωτογραφία: Αργυρόπουλος Photo Press)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
275
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.528 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση