Ιστορία και γεωγραφία στην πρώτη σχολική ηλικία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορία και γεωγραφία στην πρώτη σχολική ηλικία

Εφαρμογή και αξιολόγηση μιας εκπαιδευτικής παρέμβασης στον ιστορικό χώρο

Κατερίνα Δημητριάδου

Η ένταξη του δομημένου περιβάλλοντος στη θεσμοθετημένη εκπαίδευση και αγωγή εξασφαλίζει μια οικολογική συνθήκη για την ανάπτυξη της χωρικής γνώσης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας των παιδιών. Ο ιστορικός χώρος, συγκεκριμένα, ως "ιστορικός πίνακας" του παρελθόντος, χαρακτηρίζεται από δύο λειτουργίες: αποτελεί πηγή συμπυκνωμένης πληροφορίας για τις κοινωνικές δομές και τα προϊόντα πολιτισμού μιας περασμένης εποχής και παράλληλα μπορεί να αξιοποιηθεί από παιδαγωγική άποψη, επηρεάζοντας τη διαμόρφωση αντιλήψεων και στάσεων των παιδιών. Η πρόσληψη, αποκωδικοποίηση και αναδόμηση των μηνυμάτων που εκπέμπει μπορούν να στοιχειοθετήσουν το περιεχόμενο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία στοχεύουν στην καλλιέργεια της ορθολογικής σκέψης και αισθητικής αντίληψης των μαθητών, την αύξηση του πολιτιστικού κεφαλαίου τους και γενικότερα τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους με τα προϊόντα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το βιβλίο αυτό αναπτύσσει μια πειστική επιχειρηματολογία ως προς τη σκοπιμότητα ένταξης των αυθεντικών ιστορικών χώρων στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εμπειρίας και δράσης των παιδιών, ήδη από την είσοδό τους στο σχολείο, προκειμένου να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο έννοιες από τις επιστημονικές περιοχές της Ιστορίας και της Γεωγραφίας. Στη συνέχεια, περιγράφει λεπτομερώς το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση ενός πιλοτικού προγράμματος εκπαιδευτικής παρέμβασης στον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης, για παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Τέλος, διατυπώνει προτάσεις για ανάλογες εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Νίκος Π. Τερζής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ν. Τερζής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Με ενδιαφέροντα γύρω από ζητήματα της Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και με όψεις Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συγκριτικής Παιδαγωγικής, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ελληνική εκπαίδευση στην ευρύτερη Βαλκανική κατά την οθωμανική περίοδο, δραστηριότητα που συνδέεται και με την παρουσία του στην Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (1997-2007).

Αχιλλέας Γ. Καψάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αχιλλέας Γ. Καψάλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Διδακτικής.

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στους τομείς Σχολική Παιδαγωγική, Διδακτική Έρευνα, Εκπαίδευση-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

Κατερίνα Δημητριάδου

Κατερίνα Δημητριάδου (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Δημητριάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Το 1976 αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και έκτοτε υπηρετεί ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 1982 απόκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδικότητας στα Παιδαγωγικά από τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και το 2001 διδακτορικό δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής από την Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονική συνεργάτιδα σε ερευνητικά προγράμματα του Τομέα Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., στην Ομάδα Επεξεργασίας Μαθημάτων του Υ.Π.Ε.Π.Θ. για τη διδακτική της ιστορίας, καθώς και στις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και στη διδακτική μεθοδολογία της Ιστορίας. Στη συγγραφική της δράση περιλαμβάνονται: Με ποια κριτήρια επιλέγει ο Έλληνας εκπαιδευτικός το επάγγελμά του, Η εποχή του Λίθου και του Χαλκού στον Ελληνικό Χώρο, Μια διδακτική προσέγγιση (συλλογική εργασία), Η κλασική εποχή Ι, Μια διδακτική προσέγγιση της Ιστορίας από πηγές (συλλογική εργασία).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
477
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.748 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση