Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ηθική φύση και η ελευθερία του προσώπου
(Προβλήματα και προσωπικότητες της νεώτερης ηθικής φιλοσοφίας)

Offer
Στο παρόν έργο παρουσιάζονται προβλήματα και προσωπικότητες της Νεώτερης Ηθικής Φιλοσοφίας. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται και αναλύεται η ηθική θεωρία των: Καρτεσίου, Χομπς, Μπάτλερ, Σπινόζα, Καντ, Μπέντθαμ, Μιλλ, Εγέλου, Νίτσε, Κίρκεγκωρ, Μαρξ. Μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που συζητούνται είναι: η συσχέτιση της Ηθικής με τους άλλους κλάδους της φιλοσοφίας (Μεταφυσική και Οντολογία, Λογική, Επιστημολογία ή Γνωσιοθεωρία), η σχέση της Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής με τη Νεώτερη και Σύγχρονη Ηθική, η σχέση της φυσιοκρατίας, της θρησκείας, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, της πολιτικής οικονομίας, της γεωμετρίας και των μαθηματικών με την ηθική ζωή και συνείδηση του προσώπου, ο ηθικός νόμος και η παγκόσμια ισχύς του, η υποκειμενικοποίηση και ο σχετικισμός έναντι της εξαντικειμενίκευσης και της πραγματικής φύσης των αξιών, η έννοια της ελευθερίας, της αλλοτρίωσης και της τελεολογικής αναστολής της ηθικής και η σύνδεσή τους με την ηθική πράξη και ζωή, η διαφοροποίηση μεταξύ ηδονισμού και εγωισού, ψυχολογικού και ηθικού εγωισμού, δεοντολογίας και επιπτωσιολογίας (ή συνεπειολογίας), δεοντολογίας των κανόνων και δεοντολογίας των πράξεων, ωφελιμοκρατίας των κανόνων και ωφελιμοκρατίας των πράξεων, ηθικής πραγματοκρατίας και ονοματοκρατίας, ηθικής νοησιαρχίας και βουλησιαρχίας. Υποστηρίζεται ότι πολλά από τα ηθικά προβλήματα που ταλανίζουν την εποχή μας οφείλονται στη φιλοσοφική επεξεργασία πτυχών της ηθικής ζωής του προσώπου από τους ηθικούς φιλοσόφους της Νεώτερης Εποχής.

21χ14 εκ., 237 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 170 (Ηθική)
ISBN: 978-960-402-044-7
ISBN (10ψήφιο): 960-402-044-7
Βάρος: 0.364 κιλά
Εκδότης: Τυπωθήτω
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
14.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.36
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Κ. Γ. Αθανασόπουλος γεννήθηκε στην Ελλάδα, όπου και έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Φιλοσοφία, Ψυχολογία και Θρησκειολογία στο Πανεπιστήμιο του Brandon της Μανιτόμπα του Καναδά. Σπούδασε σε μεταπτυχιακό επίπεδο Ηθική και Πολιτική Φιλοσοφία, Αισθητική, Φιλοσοφία του Δικαίου, Μεταφυσική και Επιστημολογία, Φιλοσοφία της Γλώσσας, της Λογικής και των Μαθηματικών και Μεσαιωνική Φιλοσοφία στο Τμήμα της Ηθικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του St. Andrews της Σκωτίας. Σπούδασε σε διδακτορικό επίπεδο Μεταφυσική, Φιλοσφία της Γλώσσας και του Νου, Ηθική, Επιστημολογία, Αισθητική, Ιστορία της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο από το Τμήμα της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης το 1996· θέμα της διδακτορικής θέσης του "Η Υπερβατικότητα του Ανθρωπίνου Συνειδέναι στη Φιλοσοφία της Γλώσσας και του Νου των Σαρτρ και Βίττγκενστάιν". Έχει διδάξει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πειραιώς και Πατρών, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων και είναι συγγραφέας φιλοσοφικών άρθρων, εγχειριδίων και μονογραφιών. Έχει λάβει μέρος με επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.