Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Χαρακτηριστικά μεταναστών
(Το ελληνικό πρόγραμμα νομιμοποίησης του 1998)
Συγγραφέας:   Τζένη Καβουνίδη


Χαρακτηριστικά μεταναστών
Στο πεδίο των θεμάτων της κοινωνικής έρευνας και ιδιαίτερα της αγοράς εργασίας, η κατάσταση των πραγμάτων στην αναγκαία τεκμηρίωση των επιλογών είναι ακόμα πιο δύσκολη. Η έλλειψη έγκυρων, αναλυτικών, σύγχρονων και συνεχών δεδομένων είναι ακόμα σημαντική, παρά τα βήματα που έγιναν τα πρόσφατα χρόνια.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας προσπαθεί να συμβάλλει με τις δυνάμεις του στην κάλυψη του κενού αυτού μέσα στο πλαίσιο και με τους κανόνες που επιβάλλουν οι σύγχρονες τεχνολογικές συνθήκες, φιλοδοξώντας να καταστεί ένας από τους βασικούς φορείς ανάλυσης, σύνθεσης, και διάχυσης έγκυρων δεδομένων και πληροφοριών για το χώρο της αγοράς εργασίας. Η παρούσα έκδοση είναι ένα βήμα προς τη κατεύθυνση αυτή.
Όπως αναφέρει η κα. Καβουνίδη, οι διοικητικές διαδικασίες καταγραφής -και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα προγράμματα νομιμοποίησης των αλλοδαπών- έχουν σημαντική αξία ως μέσο συλλογής ευρύτερων πληροφοριών οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο σχεδιασμό των πολιτικών. Η αξία των δεδομένων που παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση είναι "ανυπολόγιστη" εφόσον δεν υπήρχαν στοιχεία τέτοιας κλίμακας από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από την πρώτη αυτή σειρά στοιχείων για τους μετανάστες αφορούν τη συμμετοχή των επιμέρους υπηκοοτήτων, το βαθμό "θηλυκοποίησης" της μετανάστευσης, τη γεωγραφική διασπορά των μεταναστών καθώς και την ηλικία, οικογενειακή κατάσταση και επίπεδο εκπαίδευσης των μεταναστών. Εξετάζεται ακόμα το φαινόμενο της "διαρροής" μεταξύ των αιτούντων λευκής και πράσινης κάρτας.
Η παρούσα ανάλυση δεν μένει όμως μόνο στην περιγραφή των στοιχείων αλλά με βάση αυτά προβαίνει στη διατύπωση γενικότερων παρατηρήσεων και υποθέσεων που θίγουν διάφορες πτυχές της μετανάστευσης. Οι πτυχές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση τόσο των ροών μετανάστευσης προς την Ελλάδα σήμερα όσο και για τα πρότυπα εγκατάστασης και διαμονής που διαμορφώνονται.
Έτσι η παρούσα έκδοση παρέχει μια σειρά εξαιρετικά χρήσιμων ενδείξεων στις διαδικασίες σχεδιασμού μιας αποτελεσματικής εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής.
(Από τον πρόλογο του βιβλίου)

24χ17 εκ., 524 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 344.01 (Εργατικό δίκαιο), 304.82 (Μετανάστευση)
Άλλα πρόσωπα: Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας (Φορέας)
ISBN: 978-960-301-621-2
ISBN (10ψήφιο): 960-301-621-7
Βάρος: 0.987 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
48.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

45.60
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.