Ο κόσμος του Παρμενίδη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο κόσμος του Παρμενίδη

Δοκίμια για τον προσωκρατικό διαφωτισμό

Karl Popper

26.50€ -21% 20.94€

Ο κόσμος του Παρμενίδη είναι ένα σύνολο από δοκίμια και μελέτες που από πολλά χρόνια και ως το τέλος της ζωής του ο Κ. Πόππερ αφιέρωσε στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Στη συγγραφή τους, όπως ο ίδιος λέει στον πρόλογό του, τον ενέπνεε μια διπλή επιθυμία: αφ’ ενός να υλοποιήσει τη βασική του θέση ότι όλη η ιστορία είναι η καταγραφή προβληματικών καταστάσεων και ότι με την εφαρμογή αυτής της αρχής μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο στην κατανόηση των Προσωκρατικών και άλλων στοχαστών του παρελθόντος· και αφ’ έτερου, να αναδείξει το πραγματικό μέγεθος των πρώιμων Ελλήνων φιλοσόφων, που χάρισαν στην Ευρώπη τη φιλοσοφία της, την επιστήμη της και τον ανθρωπισμό της. Η μοναδική αυτή συλλογή δοκιμίων, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά συγκεκριμένα, ενώ φέρνει στο φως την πολυσυνθετότητα της αρχαίας ελληνικής σκέψης, αποκαλύπτει παράλληλα την αφοσιωμένη ενασχόληση του Πόππερ με την προσωκρατική φιλοσοφία και την προσωπική εμπειρία του φωτισμού του από τη μελέτη του Παρμενίδη. Στη συλλογή υπάρχουν κείμενα που ποτέ πριν δεν έχουν δημοσιευθεί. Η συγκέντρωση και η επιμέλεια της έκδοσης αυτών των μελετημάτων αρχαίας ελληνικής επιστήμης, φιλοσοφίας και ιστορίας έγινε από τον καθηγητή των Ανθρωπιστικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Arne F. Petersen και φανερώνει την έλξη του Πόππερ και την αγάπη που ένιωθε σε όλη του τη ζωή για τους Προσωκρατικούς φιλοσόφους και ιδιαίτερα για τον Παρμενίδη, τον Ξενοφάνη και τον Ηράκλειτο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Karl Popper

Karl Popper (Συγγραφέας)

Ο Karl Raimund Popper, κατά πολύ πλατιά εκτίμηση, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους φιλοσόφους της εποχής μας και υπήρξε στοχαστής ισχυρότατης επιρροής. Γεννήθηκε το 1902 στη Βιέννη. Το 1937 μετανάστευσε από την Αυστρία και ανέλαβε πανεπιστημιακή διδασκαλία στη Νέα Ζηλανδία. Το 1945 πολιτογραφήθηκε Βρετανός και από το 1946 ως το 1969 δίδαξε στο London School of Economics. Το εκτεταμένο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία άρθρα και δοκίμια που έχουν μεταφραστεί σε τριάντα διαφορετικές γλώσσες. Ο Popper, τακτικό και επίτιμο μέλος πολυάριθμων ακαδημιών και επιστημονικών επιτροπών, υπήρξε μεταξύ άλλων μέλος της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας, του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Academia Nazionale dei Lincei και επίτιμο μέλος της American Academy of Arts and Sciences. Ως το θάνατό του, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1994, ζούσε αποτραβηγμένος σε ένα εξοχικό σπίτι στο Κένλεϋ, στα νότια του Λονδίνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Ν. Πετρόπουλος

Κώστας Ν. Πετρόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Κώστας Ν. Πετρόπουλος (6 Ιουνίου 1930 - 3 Αυγούστου 2019) τελείωσε τις φιλολογικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε πτυχίο ιστορίας και αρχαιολογίας (1959). Στο φοιτητικό κίνημα ανέπτυξε ζωηρή δημοκρατική δράση. Από το διορισμό του στη δημόσια μέση εκπαίδευση (1962) άσκησε το διδακτικό και υπηρεσιακό έργο του παράλληλα με την επιστημονική μελέτη και τη συγγραφή, σε συνδυασμό και με συνδικαλιστική δράση στον κλάδο. Για πολλά χρόνια καθηγητής στο Βαρβάκειο (ως το 1985), επιλέχθηκε στη συνέχεια Σχολικός Σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διετέλεσε πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου στο Νομό Κυκλάδων. Είχε δημοσιεύσει επιστημονικά βιβλία, μελέτες, μεταφράσεις και άρθρα και επανειλημμένα έλαβε μέρος σε συνέδρια παιδαγωγικά, επιστημονικά και φιλοσοφικά. Το 1986 αποφάσισε να αποχωρήσει από τη δημόσια υπηρεσία. Έφυγε από τη ζωή στις 3 Αυγούστου 2019.

Arne F. Petersen (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
438
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.927 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση