Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αμερικανικά οράματα στη Σμύρνη τον 19ο αιώνα
(Η συνάντηση της αγγλοσαξονικής σκέψης με την ελληνική)
Συγγραφέας:   Παυλίνα Νάσιουτζικ


Offer
[...] Ο εκχριστιανισμός της Ανατολής -η μεταμόρφωσή της σε μια θεϊκή επαρχία της Νέας Αγγλίας- αποτελεί τον θεμελιακό άξονα αυτού του βιβλίου που καταγράφει δυνητικές ή πραγματικά αντιτιθέμενες δυνάμεις, όπως Ανατολή-Δύση, Κέντρο-Περιφέρεια, Ισλάμ-Χριστιανισμός, ελίτ-μάζες.
Το βιβλίο αυτό, όπως ο τίτλος του υποδηλώνει, αφορά ένα κίνημα που ξεκίνησε ως ιδεαλιστική φαντασίωση και κατέληξε στη θεωρία της παγκόσμιας τάξης. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ο αμερικανικός προτεσταντισμός, ένα αγνοημένο από τους ιστορικούς φαινόμενο, καθίσταται νέα ιστορική δύναμη στον βαλκανικό χώρο και στη Μέση Ανατολή, οδηγώντας σε ανησυχητικές κατευθύνσεις την ιστορία των Βαλκανίων αλλά και όλης της Ευρώπης. Η θρησκευτική καταγωγή του αμερικανικού προτεσταντισμού έρχεται να φωτίσει τόσο τον σύγχρονο αμερικανικό πολιτικό λόγο όσο και τις αμερικανικές αντιδράσεις στα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Ιστορικό φόντο της μελέτης, η μαγική πόλη της Σμύρνης του προπερασμένου αιώνα, η οποία αποτελεί υπόδειγμα για ανάλογα φαινόμενα που παρατηρούνται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η διδακτορική αυτή διατριβή είναι η πρώτη που εκπονείται στην Ελλάδα για την πόλη της Σμύρνης, για την οποία οι μελέτες -παρά το έκδηλο ιστορικό και εθνικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει- δεν έχουν ξεφύγει από το χώρο των μονογραφιών. [...]

21χ14 εκ., 422 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Πολιτική και Ιστορία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.721 (Σμύρνη - Ιστορία), 970 (Αμερική, Βόρεια - Ιστορία), 938.499 (Ιστορία - Ελληνισμός της διασποράς), 327.495 07 (Ελλάς - Σχέσεις - Αμερική)
ISBN: 978-960-05-1016-4
ISBN (10ψήφιο): 960-05-1016-4
Βάρος: 0.517 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
25.99
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.71
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Νάσιουτζικ, Παυλίνα
Η Παυλίνα Νάσιουτζικ είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφίας. Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική διατριβή της εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Π. Μουλλά. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Μελέτες και άρθρα της δημοσιεύονται σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή ιστορικά συνέδρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο του μείζονος ελληνισμού κσι στον τομέα της ιστορίας των ιδεών (history of ideas).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.