Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Δραστηριότητες τοπικής ιστορίας
(Ένα εργαλείο εφαρμογής της μεθόδου Project στα σχολεία: Με παράρτημα για τον εκπαιδευτικό)
Συγγραφέας:   Μαρία Βαϊνά


Offer
Οι μεταρρυθμιστικές παιδαγωγικές ιδέες δεν περνούν αυτόματα στην υλοποίηση με Υπουργικές Αποφάσεις, ούτε καν με την καλή θέληση των εκπαιδευτικών. Χρειάζεται πολύς μόχθος σε διάφορα επίπεδα μέχρι να διεισδύσουν πραγματικά σε κάθε σχολείο και να μεταμορφώσουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, την καθημερινότητά του.
Η Μαρία Βαϊνά σε παλαιότερο άρθρο της ("Μέθοδος project: Μια πρόκληση για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα" Νέα Παιδεία, 80/1996) συνέβαλε από αυτή την άποψη στην προβολή της συγκεκριμένης μεθόδου. Σήμερα, με βάση το παράδειγμα μιας σύγχρονης Διδακτικής της Τοπικής Ιστορίας, δημοσιεύει αυτό το τεύχος, ένα πρωτότυπο διδακτικό "εργαλείο" που, με επιστημονική εγκυρότητα, επιτυγχάνει ένα άλμα της θεωρίας στη διδακτική πράξη. Οι φάσεις της υλοποίησης της μεθόδου project, συγκροτημένες εδώ σε ένα αναλυτικότερο σχήμα, δίνονται με τρόπο ελκυστικό, μέσα από την καθοριστική συμβολή της εποπτείας. Δεκαοχτώ Δραστηριότητες ακολουθούν σε ένα δεύτερο επίπεδο συγκεκριμενοποίησης της μεθόδου, για να λειτουργήσουν ως εναύσματα. Από την αρχή ως το τέλος, διατηρείται ο απαιτούμενος βαθμός λογικής αφαίρεσης, ώστε να αποφεύγεται η δέσμευση σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό περιβάλλον.
Στο σχολείο του μέλλοντος κάθε μάθημα μπορεί -και σε τελευταία ανάλυση πρέπει- να έχει τις "Δραστηριότητές" του, σε μια σύγχρονη σύλληψη των αρχών του Σχολείου Εργασίας.

24χ17 εκ., 76 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370 (Παιδαγωγική), 909.007 (Ιστορία - Σπουδή και διδασκαλία)
Άλλα πρόσωπα: Μάρω Μίσσιου (Εικονογράφος)
ISBN: 978-960-8041-65-3
ISBN (10ψήφιο): 960-8041-65-1
Βάρος: 0.175 κιλά
Εκδότης: Τυπωθήτω
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
11.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.14
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Μαρία Βαϊνά δίδαξε Σχολική Παιδαγωγική στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και σήμερα, μετά από μια σύντομη θητεία ως Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων στο Νομό Ευβοίας, διδάσκει Διδακτική Μεθοδολογία ως μόνιμη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής στην Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή Αθηνών της ΣΕΛΕΤΕ. Έχει ειδικευτεί στις εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας στα πλαίσια μιας μεταρρυθμιστικής παιδαγωγικής, και σε θέματα Ιστορίας της Νεοελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.