Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εξωπολιτικά
(Πόλις, έθνος, κόσμος: Η εξωτερική πολιτική των αρχαίων Ελλήνων)
Συγγραφέας:   Πάρης Αρνόπουλος


Εξωπολιτικά
Η πόλις ως αφετηρία και κέντρο του πολιτισμένου και πολιτικού βίου μετατράπηκε σε βασικό ιδεώδες για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους με αποτέλεσμα η θεωρητική τους ενασχόληση με τις διεθνείς σχέσεις να είναι περιορισμένη.
Κι όμως, μολονότι οι Έλληνες διανοούμενοι δεν κληροδότησαν πολλά ενιαία και διεξοδικά έργα για τις σχέσεις μεταξύ λαών και κρατών, οι απόψεις και διαπιστώσεις τους συνέβαλλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση των πρώτων αρχών της εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, διπλωματίας και στρατηγικής.
Ο Πάρις Αρνόπουλος συνδυάζοντας συγκριτική, αναλυτική και συνθετική μέθοδο κάνει ένα ταξίδι σε μια περίοδο πέντε αιώνων παρουσιάζοντας τις απόψεις και δραστηριότητες των αρχαίων Ελλήνων για τις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις. Η διπλωματική ιστορία και ιδεολογία ξεκινά από τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο και κορυφώνεται στη θεωρία και πράξη του Θουκυδίδη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη.
Το έργο, επίκαιρο και μοναδικό στο είδος του, αναζητά αυτά που συλλογίστηκαν και έπραξαν τα καλύτερα μυαλά της αρχαίας Ελλάδας στον τομέα των διαπολιτικών και διεθνικών υποθέσεων και πως προσπάθησαν να λύσουν τα εξωπολιτικά προβλήματά τους. Από αυτή την ειδική περίπτωση ο συγγραφέας συνάγει γενικά συμπεράσματα για το ρόλο του πατριωτισμού, εθνικισμού και κοσμοπολιτισμού τότε και τώρα υποστηρίζοντας τις θέσεις: 1) η κλασική εποχή ήταν ένας μικρόκοσμος του σύγχρονου, β) το κλασικό τρίλημμα Πόλις-Έθνος-Κόσμος ισχύει και σήμερα, γ) αυτό το εξωπολιτικό τρίλημμα λύνεται μόνο τοπικά και προσωρινά.
Με αυτή τη μακροπολιτική θεώρηση εφαρμόζονται οι βασικές αρχές των φιλοσόφων της κλασικής εποχής στη σύγχρονη παγκόσμια κατάσταση αποδεικνύοντας ότι το παρελθόν μπορεί να διδάξει το μέλλον.
24χ17 εκ., 348 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.949 5 (Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς), 909.38 (Αρχαία Ελλάδα)
ISBN: 978-960-7901-27-9
ISBN (10ψήφιο): 960-7901-27-4
Βάρος: 0.73 κιλά
Εκδότης: Leader Books
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
25.43
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.63
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Πάρις Αρνόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά. Δίδαξε και διεξήγε έρευνα σε διάφορα πανεπιστήμια στη Β. Αμερική και Ευρώπη. Διετέλεσε σύμβουλος στον Ο.Η.Ε., Ο.Ο.Σ.Α., UNESCO, UNITAR, UNU, όπως και στο Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά. Διετέλεσε πρόεδρος του Καναδικού Σωματείου Ειρήνης, του Καναδικού Σωματείου Μελλοντικών Σπουδών, του Καναδικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και του Συνδέσμου για τον Ο.Η.Ε. στο Μόντρεαλ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.