Δικαστήριο τιμής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δικαστήριο τιμής

Η ζωή και ο θάνατος του Τσαϊκόφσκι

Dominique Fernandez

Μυθιστορηματική βιογραφία του μεγάλου Ρώσου συνθέτη, η οποία αναφέρεται στο τέλος της ζωής του Τσαϊκόφσκι, -για τον οποίο εδώ και έναν αιώνα γράφεται ότι πέθανε από χολέρα- και πιο συγκεκριμένα από την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο της ομοφυλοφιλίας του στην τσαρική αυλή μέχρι τον τραγικό θάνατό του το 1893.
Ο Φερναντέζ ξετυλίγει με μεγάλη σπουδή το περίτεχνο νήμα της ζωής του Απόλυτου Καλλιτέχνη, ενός ανθρώπου που αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη δουλειά του και προσπάθησε με κάθε τρόπο να τη διαχωρίσει από την προσωπική του ζωή. Η εποχή που έζησε, όμως, ο 19ος αιώνας, όπου η υποκρισία βασίλευε σε όλο της το μεγαλείο, κυρίως στους τσαρικούς κύκλους, όπου ο Τσαϊκόφσκι, όπως και οι περισσότεροι καλλιτέχνες της εποχής έβρισκαν τη δυνατότητα να δουλέψουν και να αναδείξουν το τάλαντο και την αξία τους, σφράγισε τραγικά τη ζωή του καλλιτέχνη. Οι κριτές του είχαν πολλά να κρύψουν κι έτσι τον χρησιμοποίησαν, ως αποδιοπομπαίο τράγο, σπιλώνοντας τη δημόσια εικόνα του και κατηγορώντας τις σεξουαλικές του προτιμήσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τον σπρώξουν στην αυτοκτονία. Φρόντισαν μάλιστα να εκβιάσουν την οικογένειά του ώστε να δηλώσει δημόσια ότι πέθανε από την επιδημία της χολέρας που τότε μάστιζε τη χώρα, για να μην μαθευτούν ποτέ τα πραγματικά αίτια του θανάτου του.
Το βιβλίο είναι η αποκατάσταση της τιμής του Απόλυτου Καλλιτέχνη, η δικαίωση των επιλογών του και η θεώρηση, από όλες σχεδόν τις οπτικές γωνίες, ενός ζητήματος που συνεχίζει να απασχολεί τον κόσμο σήμερα, όπως και τότε.

Ινώ Ρόζου (Μεταφραστής)


Dominique Fernandez

Dominique Fernandez (Συγγραφέας)

Ο Ντομινίκ Φερναντέζ γεννήθηκε στο Neuilly sur Seine της Γαλλίας το 1929, γιος του κριτικού λογοτεχνίας Ramon Fernandez. Ξεκίνησε το παραγωγικότατο συγγραφικό του έργο το 1959 με το μυθιστόρημα "Ο φλοιός των πετρών". Το 1968 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή σχετικά με τον Τσέζαρε Παβέζε. Ταυτόχρονα δημοσίευε συνέχεια και εξελίχθηκε σε έναν από τους διασημότερους Γάλλους λογοτέχνες του καιρού μας, κυρίως για τα δοκίμια, τις πολυάριθμες ταξιδιωτικές του εντυπώσεις -που συνοδεύονται, συνήθως, από εξαιρετικές φωτογραφίες του ιταλού Ferrante Ferranti- και τα μυθιστορήματά του, στα οποία περιλαμβάνονται τα: "Πορπορίνο ή τα μυστήρια της Νάπολης" (1974, Prix Medicis 1975), με το οποίο αποδέχτηκε ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του, "Το ροζ αστέρι" (1978), "Εγώ ο Πιέρ Πάολο στα χέρια του αγγέλου" (1982, γαλλ. τίτλος: "Dans la main de l΄ ange", Prix Goncourt 1982), "Η δόξα του παρία" (1987), "O λύκος και ο σκύλος" (1999). Ακόμη έχει γράψει το λιμπρέτο της όπερας "Η αρπαγή της Περσεφόνης" (1987) και έχει μεταφράσει στα γαλλικά έργα Ιταλών συγγραφέων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
559
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.161 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση