Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το διεθνές δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών
(Σύνοψη νομολογίας 1980-2000)

Το διεθνές δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών
Η έκδοση αυτή περιέχει τη συνοπτική παρουσίαση της νομολογίας του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών από το 1980 έως το τέλος του 2000.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που άγονται στο Δικαστήριο. Από το 1980 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 60 περίπου νέες υποθέσεις, εκ των οποίων εκκρεμούν 24. Αυτό αποδεικνύει ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Κρατών, μετά από τη δραματική υποαπασχόληση στην οποία είχε βυθιστεί τη δεκαετία του ΄70, εξ αιτίας κυρίως της πολιτικής συγκυρίας του ψυχρού πολέμου και των συντηρητικών θέσεων που είχε υιοθετήσει στις υποθέσεις σχετικά με το αποικιακό και ρατσιστικό καθεστώς στη Νοτιοδυτική Αφρική.
Το Διεθνές Δικαστήριο ασχολείται τα τελευταία χρόνια με θέματα ιδιαίτερης σημασίας για την ομαλή και ειρηνική διαβίωση των μελών της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτά που αναφέρονται στο διπλωματικό δίκαιο, στην οριοθέτηση ηπειρωτικών εδαφών και θαλασσίων ζωνών, στην προστασία των πολιτών ενός κράτους στο εξωτερικό, στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών, στη χρήση των πυρηνικών όπλων και στη χρήση βίας ως μέτρο επέμβασης με αφορμή την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη γενοκτονία, στη μόλυνση του περιβάλλοντος κ.ά. Επί πλέον, οι νομικές πτυχές διεθνών κρίσεων που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη βρίσκονται σήμερα υπό την κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπως ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η ένοπλη επέμβαση ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

24χ17 εκ., 290 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 2
Ταξινόμιση DDC: 341 (Διεθνές δίκαιο ), 340.11 (Νομολογία), 347.01 (Δικαστήρια)
ISBN: 978-960-15-0516-9
ISBN (10ψήφιο): 960-15-0516-4
Βάρος: 0.612 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
29.91
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

28.41
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Χαριτίνη Δίπλα σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Institut Universitaire des Hautes Etudes Internationales στη Γενεύη. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα το νομικό καθεστώς των νησιών στο διεθνές δίκαιο. Εδίδαξε διεθνές δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κύρια ενδιαφέροντα: διεθνές δίκαιο της θάλασσας, διεθνές δίκαιο του περιβάλλοντος, ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνής οργάνωση.

Δούση, Εμμανουέλα
Η Εμμανουέλα Δούση είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris Ι (Σορβόννη). Έλαβε το διδακτορικό της στο διεθνές δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το 1997. Διδάσκει επίσης στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΠΕΔΔ μαθήματα υποχρεωτικά και ειδικής επιλογής που αφορούν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς, το σύστημα του ΟΗΕ, το διεθνές οικονομικό δίκαιο. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ντιζόν στη Γαλλία και έχει διατελέσει visiting fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, καθώς και άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα απεριοδικά, καθώς και σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.