Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας
(Χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη: Βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη των πόλεων και οικισμών της χώρας: Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας: Ευρετήρια)

Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας
Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός είναι μια δραστηριότητα που ρυθμίζεται από το δίκαιο. Δεν υπάρχει σχεδιασμός του χώρου έξω από το δίκαιο. Σχεδιασμός του χώρου είναι μόνο ο δημόσιος σχεδιασμός, δηλ. ο σχεδιασμός των κρατικών, κεντρικών και περιφερειακών, νομαρχιακών και δημοτικών ή κοινοτικών αρχών. Λαμβάνει χώρα με τους κανόνες και τις μορφές του δημοσίου δικαίου και είναι ύλη του συνταγματικού και διοικητικού δικαίου. Το δίκαιο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού ρυθμίζεται από μια πληθώρα διάσπαρτων, ασαφών και αντιφατικών νομοθετικών διατάξεων που προέρχονται από διάφορες χρονικές περιόδους και είναι ελάχιστα κατανοητές ακόμη και για έμπειρους νομικούς. Με το προεδρικό διάταγμα της 14.7.1999 κωδικοποιούνται πλέον σε ενιαίο κείμενο με τίτλο "Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας" οι νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 2508/1997. Ο νόμος αυτός (που δεν κωδικοποιείται) αντικαθιστά ή τροποποιεί μια σειρά διατάξεων του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Στο μεταξύ εκδόθηκαν και άλλοι νεότεροι πολεοδομικοί και οικοδομικοί νόμοι που συμπληρώνουν, τροποποιούν ή καταργούν τις κωδικοποιούμενες διατάξεις. Ο παρών τόμος επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη μιας επιμελημένης και εύχρηστης συλλογής της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας. Σ΄ αυτόν περιλαμβάνονται κατά βάση τρία νομοθετήματα: Ο ν. 2742/1999 "Χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α΄207), ο ν. 2508/1997 "Βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη των πόλεων και οικισμών της χώρας και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α΄ 124) και το κωδ. π.δ. της 14.7.1999 "Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας" (ΦΕΚ Δ΄ 580), όπως ισχύει πράγματι σήμερα μετά τις πολλαπλές τροποποιήσεις και συμπληρώσεις μιας σειράς διατάξεών του με νεότερους πολεοδομικούς και οικοδομικούς νόμους. Στην αρχή κάθε νομοθετήματος υπάρχει πίνακας περιεχομένων και το κείμενο συνοδεύει ένας ικανός αριθμός υποσημειώσεων, στις οποίες γίνεται παραπομπή σε νεότερες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις. Όλων αυτών προτάσσεται μια εισαγωγή, στην οποία γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου των κωδικοποιούμενων διατάξεων και γενικότερα μια πρώτη "μύηση" του αναγνώστη στο δίκαιο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Στο τέλος του τόμου ακολουθούν τα ευρετήρια, τα οποία περιλαμβάνουν ένα παράρτημα των υπουργικών αποφάσεων που αναφέρονται στα αντίστοιχα άρθρα του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας και δύο πίνακες, στους οποίους καταγράφεται η αντιστοιχία των διατάξεων πηγών προς τις κωδικοποιούμενες διατάξεις και αντιστρόφως. Επίσης παρατίθεται αναλυτικό ευρετήριο καθ΄ ύλην, στο οποίο γίνεται παραπομπή στις αντίστοιχες διατάξεις των τριών βασικών νομοθετημάτων που περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή, ώστε να είναι δυνατή η συνολική αναζήτηση και η χρήση της βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας.

21χ15 εκ., 1366 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 348.023 (Κώδικες)
ISBN: 978-960-15-0544-2
ISBN (10ψήφιο): 960-15-0544-Χ
Βάρος: 2.026 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
89.72
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

85.23
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.