Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η κορυφή του πελατειακού κράτους
(Οργάνωση, στελέχωση και πολιτικοποίηση των ανώτερων βαθμίδων της Κεντρικής Διοίκησης στην Ελλάδα, 1974-2000)

Η κορυφή του πελατειακού κράτους

Το πελατειακό σύστημα είναι, πάνω απ΄ όλα, ένας τρόπος ένταξης των μαζών στην πολιτική. Το σύνηθες ερώτημα είναι με ποιους τρόπους οι πολίτες συνάπτουν πελατειακές σχέσεις με τους πολιτικούς και τα κόμματα στις παρυφές του κράτους (π.χ. με διορισμούς, μεταθέσεις, δάνεια). Αντιθέτως, το κεντρικό ερώτημα αυτού του βιβλίου στρέφεται γύρω από το ποια είναι η δομή και ποιες οι λειτουργίες της κορυφής του διοικητικού μηχανισμού του πελατειακού κράτους και επιπλέον, ποια είναι η προέλευση και ποιοι οι ρόλοι του ανώτερου διοικητικού προσωπικού, τόσο του μόνιμου (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές), όσο και του μετακλητού (γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, σύμβουλοι Υπουργών και Πρωθυπουργού).


21χ17 εκ., 174 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Πυξίδα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.495 (Πολιτική - Ελλάς)
ISBN: 978-960-7563-62-0
ISBN (10ψήφιο): 960-7563-62-Χ
Βάρος: 0.33 κιλά
Εκδότης: Ποταμός
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Α.
Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά, κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη London School of Economics and Political Science και στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου το 1991 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Έχει διδάξει κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο μεταπτυχιακό ίδρυμα Instituto Juan March de Estudios e Investigaciones της Μαδρίτης και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1998 διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για το σύγχρονο ελληνικό κράτος, τις σχέσεις διοίκησης και πολιτικής, την κοινωνία πολιτών και το κράτος πρόνοιας στα περιοδικά British Journal of Sociology, Κοινωνία Πολιτών και Σύγχρονα Θέματα και στις εφημερίδες Αυγή και Βήμα της Κυριακής. Έχει εκδόσει τα βιβλία "Γραφειοκρατία και πολιτική εξουσία" (Αντ. Σάκκουλας, 1996) και Populism and Bureaucracy (The University of Notre Dame Press, 1996) και έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Κοινωνία και πολιτική" (Θεμέλιο, 1996, μαζί με τους Χ. Λυριντζή και Ηλ. Νικολακόπουλο) και "Ο Συνήγορος του Πολίτη: Η δημοκρατία σε βάθος" (Παπαζήσης, 2000. Είναι συντονιστής έκδοσης του περιοδικού Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.