Iannis Xenakis
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Iannis Xenakis

Η μουσική των άστρων

Χρήστος Τσανάκας

Μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης, βιογραφία, εργογραφία, δισκογραφία, βιβλιογραφία και φιλμογραφία του "Πάπα της πρωτοπορίας".
Ο Γιάννης Ξενάκης πρότεινε ως μοντέλο ζωής μια τίμια υπερέκθεση χωρίς κανένα δισταγμό, κανένα πρόσχημα, καμιά υστεροβουλία, κανένα φόβο πλην της πάλης με τον εσωτερικό λογοκριτή. Στην ερώτηση για το αν ο κίνδυνος συνιστά βασικό κίνητρο της τέχνης του, αν αρέσκεται στο να παίζει με τη φωτιά, να σπέρνει καινά δαιμόνια ως ένα είδος ελεγχόμενου παιδαγωγικού στρες, η απάντησή του ήταν αποστομωτική: "Ναι φυσικά! Γιατί ο εγκέφαλος δε μας αφήνει ν΄ αντικρίζουμε κατάματα τον κίνδυνο, τον όποιο κίνδυνο. Στην τέχνη μου εκφράζω τον εαυτό μου, όπως κάνουν όλοι οι ειλικρινείς. Βγάζω, λοιπόν, προς τα έξω οτιδήποτε σκέφτομαι, οτιδήποτε με χαρακτηρίζει, οτιδήποτε με ανησυχεί. Δεν κρύβω τις απόψεις μου. Δεν φοβάμαι να εκθέσω τις σκέψεις μου. Δεν κρύβομαι από κανένα... Η υπερβατικότητα και η σιγουριά δε μου προσφέρουν τίποτα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που όταν νιώθεις ότι κυριαρχείς στα πάντα δεν κάνεις τίποτα. Από αυτή την αδράνεια ξεφεύγω". [...]

Χρήστος Τσανάκας

Χρήστος Τσανάκας (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Τσανάκας είναι συγγραφέας, μελετητής των σύγχρονων ρευμάτων αισθητικής. Στις σπουδές του περιλαμβάνονται Οικονομικά, Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία. Συνεργάτης του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ 3), στο χρονικό διάστημα 1985-2000 παρουσίασε τη δισκογραφική ιστορία των πρωτοποριών του 20ού αιώνα, ενώ στις αρχές του 2001 την έρευνα "Οι απαγορευμένοι του Τρίτου Ράιχ-Σημαντικοί συνθέτες που φιμώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς". Ως μουσικοκριτικός-βιβλιοκριτικός συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδας και της Κύπρου. Είναι αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Focus. Βιβλία του είναι το μυθιστόρημα Νατάσα, η Βασίλισσα των Εντόμων (Εκδόσεις Οξύ), ο τόμος δοκιμίων Cult 2.000: Προκλήσεις Νέας Εποχής (Εκδόσεις Futura), Ioannis Xenakis: Η μουσική των άστρων (Εκδόσεις Futura).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
127
Διαστάσεις:
20x17
Βάρος:
0.276 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση