Πικρές αλήθειες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πικρές αλήθειες

Από το διάβα της ζωής μου

Γιάννης Κυριαζής

Ο Γιάννης Κυριαζής είναι θυρωρός, μουσικός και όψιμος στιχουργός. Ως μουσικός κουβαλάει μεγάλη παράδοση λαϊκής και Βυζαντινής ιθαγένειας. Ως στιχουργός μας εκπλήσσει με την αφέλεια, την ευχέρεια και την τόλμη του να στιχοποιήσει τα πάντα. Ο Κυριαζής καταρρίπτει όλα τα γνωστά στερεότυπα. Την έμπνευση, τη φόρμα, την παράδοση, τη σχολή και τα εργαλεία της μορφής, τη μεταφορά, την εικονοποιΐα, το επίθετο και τη συναισθηματική φόρτιση. Όλα αυτά πάνε περίπατο και στιχουργείται ο καθημερινός, πεζός, αυτονόητος, κοινόχρηστος, κοινότοπος λόγος. Το παν γίνεται ποίηση, ό,τι ως τώρα θεωρούσαμε άκρως αντιποιητικό γίνεται, στην αδηφάγα ρυθμοποιητική μανία του Κυριαζή, στιχουργημένο προϊόν. Η λαϊκή ρίμα, το στιχάκι του ημερολογίου, το αυτοσχέδιο ριμάρισμα, γίνονται ασυνείδητα τα "ποιητικά" προαπαιτούμενα στη στιχουργική κοινοτοπία του Κυριαζή.
Ως θυρωρός φιλότιμος ο Γιάννης Κυριαζής εισέπραττε πάντα τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας. Ιδού που τώρα ό,τι κοινόχρηστο συμπεριφοράς, ηθικολογίας, ιδεολογήματος, πίστης και ψεύδους συνείδησης γίνεται ριμάτα, δηλαδή κοινός λόγος έμμετρος.
Κώστας Γεωργουσόπουλος

Γιάννης Κυριαζής

Γιάννης Κυριαζής (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Κυριαζής γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Κυρτώνη Λοκρίδος του Νομού Φθιώτιδος, όπου τελείωσε και το δημοτικό σχολείο. Τότε άρχισε ο πόλεμος της Αλβανίας, μετά ήρθε η κατοχή και τέλος ο εμφύλιος. Το 1960 παντρεύτηκε και από το γάμο του απέκτησε δύο παιδιά. Σπούδασε Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή Μουσική στη Λαμία. Το 1970 ήλθε στην Αθήνα και έπιασε αμέσως δυο δουλειές: Ιεροψάλτης και θυρωρός. Στην Αθήνα φοίτησε και πήρε απολυτήριο από τη Νυκτερινή Ιερατική Σχολή το 1978, σε ηλικία 48 ετών. Σκοπός: Η Ιεροσύνη. Διαφώνησε όμως με τον Μητροπολίτη Λαμίας ως προς την ενορία που θα τον έστελνε ιερέα, και δεν το δέχτηκε. Παραμένει ιεροψάλτης, μουσικός και θυρωρός μέχρι σήμερα και είναι ευχαριστημένος, γιατί έμεινε κοντά στα παιδιά του που σπουδάζανε στην Αθήνα. Μετά τη σύνταξη του ασχολήθηκε με το διάβασμα μεγάλων συγγραφέων και ποιητών, γιατί αγαπάει την ποίηση και τη μουσική. Έκτοτε γράφει ποιήματα με κοινωνικό περιεχόμενο και περιστατικά αληθινά από τη δουλειά του και τη ζωή του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
96
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.156 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση