Οι σεισμοί στη Ζάκυνθο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι σεισμοί στη Ζάκυνθο

Η σεισμική ιστορία του νησιού μέσα από αναφορές αρχαίων και βυζαντινών κειμένων, εκκλησιαστικούς και μοναστηριακούς κώδικες, ιστορικά έγγραφα, επιστημονικές μελέτες, αφηγήσεις περιηγητών, περιγραφικά στιχουργήματα, ενθυμήσεις αυτοπτών μαρτύρων, χρονικά ση

Άκης Λυμούρης

  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789608202306

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2001

  • Εκδότης

    Περίπλους

Η ιστορία της Ζακύνθου είναι η ιστορία των σεισμών της, λέει ο Διονύσης Ρώμας. Η Ζάκυνθος, από τα πανάρχαια χρόνια, δέχεται τακτικά την εφιαλτική επίσκεψη του Εγκέλαδου, καθώς έχει το φοβερό προνόμιο να βρίσκεται πάνω σχεδόν στο μεγάλο λιθοσφαιρικό ρήγμα που ξεκινάει από το στενό της Μεσσήνης, στην νότια Ιταλία, για να καταλήξει στην ασιατική ήπειρο και χωρίζει την πλάκα της Αφρικής από την πλάκα της Ευρασίας. Οι έντονες διαφορές που παρατηρούμε στην ακτογραφία και την εδαφική μορφολογία του πολύπαθου νησιού οφείλονται σε γεωλογικές μεταβολές που προκλήθηκαν από τρομερούς σεισμούς και τιτάνιες εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων. Η έρευνα αυτών των φαινομένων οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η Ζάκυνθος αποτελούσε το βυθό της θάλασσας όταν σημειώθηκε ανίζηση τμήματος του φλοιού της γης που έφερε στην επιφάνεια τη συγκεκριμένη περιοχή.[...] Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται οι σεισμοί από την περίοδο της Βενετοκρατίας μέχρι σήμερα, κυρίως έτσι όπως καταγράφονται στα κείμενα των ιστορικών και λογοτεχνικών πηγών κάθε εποχής.
Άκης Λυμούρης

Άκης Λυμούρης (Συγγραφέας)

Ο Άκης Λυμούρης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και είναι, από τη μητέρα του, ανιψιός του αξέχαστου ιστοριοδίφη Λεωνίδα Ζώη. Αριστούχος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές πλάι στους Γκυ Λαφάρζ και Νορ Γκρουχάγκεν. Από πολύ νωρίς επιδόθηκε στη σύνθεση. Έχει γράψει μουσική για περισσότερα από εκατό έργα στο θέατρο, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στη δισκογραφική του δουλειά ξεχωρίζει ο κύκλος των μελοποιημένων ποιημάτων του Σικελιανού, του Λόρκα, του Ταγκόρ, του Καββαδία κ.ά. Διατέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του μουσικού τμήματος της ραδιοφωνίας και σύμβουλος της τηλεόρασης της Ε.Ρ.Τ. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ένωσης Συνθετών και Εκδοτών. Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, ο Άκης Λυμούρης ασχολήθηκε συστηματικά με την ιστορική έρευνα. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Το δοκίμιο του "Η ιστορική διαδρομή του πολεμικού τραγουδιού στην Ελλάδα" μεταφράστηκε στα ισπανικά και αποτέλεσε το κύριο θέμα της βραβευμένης σειράς της ισπανικής τηλεόρασης "Το πολεμικό τραγούδι ανά τον κόσμο".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
156
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.244 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση