Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ελληνική Δεξιά
(Δομή και ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας 1974-1993)
Συγγραφέας:   Εμμανουήλ Αλεξάκης


Η ελληνική Δεξιά
Κύριο αντικείμενο της έρευνας αυτής αποτελεί η διεξοδική ανάλυση του κατεξοχήν εκφραστή της Ελληνικής Δεξιάς στο κομματικό επίπεδο, δηλαδή της "Νέας Δημοκρατίας" (ΝΔ), από την μεταπολίτευση το 1974 έως το 1993. Η έρευνα αποτελείται από έξι ξεχωριστά κεφάλαια. Στο πρώτο εξετάζεται η πορεία από την πτώση της χούντας προς τη μεταπολίτευση και τον εκδημοκρατισμό της χώρας καθώς και η ίδρυση της ΝΔ. Στα επόμενα τρία κεφάλαια, η ανάλυση στρέφεται πρωτίστως στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ΝΔ: στο δεύτερο εξετάζεται το πολιτικό της προσωπικό, στο τρίτο η οργανωτική της δομή και η ηγεσία της, ενώ στο τέταρτο αναλύονται οι ιδεολογικές αρχές, η στρατηγική και οι τακτικές του κόμματος, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας εμπειρικής έρευνας που έγινε μεταξύ στελεχών και μελών της ΝΔ στο περιφερειακό-τοπικό επίπεδο και συγκεκριμένα στο νομό Λάρισας στη Θεσσαλία, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο επιχειρείται μια κριτική αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα στο σύνολό της.
Το εάν και κατά πόσο τελικά η μελέτη αυτή δικαιολογεί το "εκδοτικό ρίσκο" και συμβάλλει στον εμπλουτισμό της σχετικής βιβλιογραφίας μένει να κριθεί. Πάντως, προσεγγίζει ένα θέμα με το οποίο ελάχιστοι έχουν στο παρελθόν (και μάλλον αποσπασματικά) ασχοληθεί, ενώ η ανάλυση και η οπτική που τελικά υιοθετείται προκύπτει αυστηρά και μόνο από θεωρητικά και εμπειρικά επιστημονικά δεδομένα, και δεν επηρεάζεται ούτε συνδιαμορφώνεται από οποιαδήποτε σχέση ή εξάρτηση, άμεση ή έμμεση, με το υπό εξέταση πολιτικό κόμμα. Εκεί διαφέρει και εκεί κυρίως θα οφείλεται η όποια -μικρή ή μεγάλη- αποτυχία ή επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

21χ14 εκ., 473 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεσμοί της Ελληνικής Κοινωνίας
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 324.249 5 (Πολιτικά κόμματα - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: Ιωάννα Λαμπίρη - Δημάκη (Υπεύθυνος Σειράς) , Θανάσης Κ. Παπαχρίστου (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-15-0556-5
ISBN (10ψήφιο): 960-15-0556-3
Βάρος: 0.71 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
44.86
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

39.93
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Είναι απόφοιτος της Νομικής Αθηνών (1984). Σπούδασε κοινωνιολογία στη London School of Economics and Political Science (Diploma in Sociology-1985, Ph.D.-1993). Από το Μάρτιο του 1995 ως τον Αύγουστο του 1998 εργαζόταν ως λέκτορας (ΠΔ 407/80) στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το Σεπτέμβριο του 1998 ως το Φεβρουάριο του 2000 ως επίκουρος καθηγητής (ΠΔ 407/80) στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και από το Σεπτέμβριο του 1999 εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής (ΠΔ 407/80) στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κύρια ενδιαφέροντά του και πεδία έρευνας αποτελούν η πολιτική θεωρία, τα κόμματα και οι πολιτειακοί και πολιτικοί θεσμοί. Πρόσφατες δημοσιεύσεις του είναι: Conservatives and ideology: The Case of the New Democracy party in Greece, 1974-1998, CPR Paper 2, Athens: 1998, Center for Political Research. "Κεντροδεξιά ιδεολογία και Νέα Δημοκρατία: η πρόκληση και οι προοπτικές της συντηρητικής παράταξης", Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, τεύχος 17, Μάιος 2001, και "Από την αστυνομευόμενη μετεμφυλιοπολεμική δημοκρατία (1949-1967) στη δημοκρατία της μεταπολίτευσης (1974-σήμερα): Εξέλιξη των δημοκρατικών θεσμών, χαρακτηριστικά και προοπτικές" στο Βήμα Κοινωνικών Επιστημών, υπό δημοσίευση.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.