Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η αρχαιολογία της προϊστορικής Κύπρου
Συγγραφέας:   Ελένη Μαντζουράνη


Η αρχαιολογία της προϊστορικής Κύπρου
Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη περιεκτική εισαγωγή στην αρχαιολογία της Κύπρου από το 10000 - 1050 π.Χ. Ο πολιτισμός της προϊστορικής Κύπρου διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην εξελικτική πορεία των πολιτισμών της ανατολικής Μεσογείου. Σε στρατηγική γεωγραφική θέση το νησί λειτούργησε σαν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η παρουσία του χαλκού στα σπλάχνα της κυπριακής γης προσδιόρισε και τη σημασία του στο διεθνές περιβάλλον της εποχής. Στη διάρκεια των πρώιμων φάσεων της προϊστορίας τα επιτεύγματα του κυπριακού πολιτισμού χαρακτηρίζονται από ισχυρό τοπικισμό ενώ αντίθετα σε αυτά των ύστερων φάσεων διαπιστώνεται η ωριμότητα και η πρωτοτυπία με την οποία αφομοιώθηκαν ετερόκλητα στοιχεία τόσο από το Αιγαίο όσο και από την Ανατολή.
Συνδυάζοντας από τη μια τις πιο πρόσφατες έρευνες και κριτικές προσεγγίσεις και από την άλλη την πιο σύγχρονη βιβλιογραφία το βιβλίο αυτό προσφέρει στον αναγνώστη και μελετητή σαφή εικόνα του προϊστορικού κόσμου της μεγαλονήσου, αναλύοντας ζητήματα όπως η αρχιτεκτονική, τα ταφικά έθιμα, οι τέχνες, η θρησκεία, η οργάνωση της κοινωνίας και οι εξωτερικές σχέσεις.

24χ17 εκ., 518 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 930.1 (Αρχαιολογία), 956.45 (Κύπρος - Ιστορία)
ISBN: 978-960-354-116-5
ISBN (10ψήφιο): 960-354-116-8
Βάρος: 1.077 κιλά
Εκδότης: Καρδαμίτσα
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
37.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

29.08
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μαντζουράνη, Ελένη
Η Ελένη Ματζουράνη γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (M.A., Ph.D.). Σήμερα κατέχει θέση αναπληρώτριας καθηγήτριας στην προϊστορική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο προϊστορία της Κύπρου και μινωική αρχαιολογία, όπου και εστιάζονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντά της. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ανασκαφές και έρευνες επιφανείας στο χώρο του Αιγαίου. Από το 1992 διευθύνει ανασκαφή στο νεολιθικό οικισμό Καντού-Κουφόβουνο της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια σχετικά με τα παραπάνω θέματα και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε ελληνικά, κυπριακά και ξένα αρχαιολογικά περιοδικά. Σημαντική δημοσίευσή της αποτελεί το βιβλίο [with J. Cherry and J. Davis] "Landscape archaeology: Northern Keos in the cycladic islands" edited in 1991 in Monumenta Archaeologica 16, Institute of California, Los Angeles. Έχει δώσει αρκετές διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και στην Κύπρο και έχει οργανώσει σειρά επιστημονικών σεμιναρίων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.