Εις την Πόλιν
zoom in

Με το έργο «Εις την Πόλιν...» προσπαθούσα να καταδείξω τον χαρακτήρα της Πόλης μέσα απ’ τα εναπομείναντα μνημεία της, τελευταίες μαρτυρίες μιας μεγαλειώδους περιόδου του Έθνους μας. Έτσι περιδιαβαίνουμε τα τείχη με τις ελληνικές τους επιγραφές, αποδείξεις της ελληνικής τους ταυτότητας από την θεμελίωσή τους, περιπλανιόμαστε στα λαμπρά οικοδομήματα των βυζαντινών ναών, με τα έξοχα μωσαϊκά και τις τοιχογραφίες και, τέλος, ανακαλύπτουμε στην -φθαρμένη πια- αρχιτεκτονική του Φαναριού, το υψηλό φρόνημα των κατοίκων της Πόλης κατά την διάρκεια της δουλείας και τη δημιουργία ενός καινούργιου κόσμου που αντιστάθηκε στον κατακτητή και συνέχισε την παράδοση, ως τις μέρες μας. Οι φωτογραφίες στοχεύουν στην αποκάλυψη της βαθύτερης σημασίας που έχει η Κωνσταντινούπολη για το έθνος και το λαό μας με τη διαρκή ζωντανή παρουσία της στην ιστορία μας... Οι μνήμες ζωντανεύουν και μας πνίγουν, εμάς που ζήσαμε το «Άσκαλε». Πρωτοθυμάμαι την Κυριακή του Θωμά του ’44, τον θείο Χρήστο όταν γύρισε από τα καταναγκαστικά έργα με μακριά γένια, ρακένδυτος, αγνώριστος. Μετά, τη θηριωδία των Σεπτεμβριανών του ’55, κι ύστερα το κλάμα του αποχαιρετισμού, τα μαύρα δάκρυα και, κάθε φορά, ένα λιγότερο πικρό φιλί... Αρχές του 1964, απελαθείς. Απελάθηκε ο Δημήτρης, ο Τάκης, η Αθήνα, ο Γιώργος και ο Αντώνης. Θυμάμαι το φευγιό μου. Βουρκωμένα ήταν τα μάτια του Βασάρ, του Νουρ, κόκκινα από το κλάμα τα μάτια της Χαλέ, αλλά και του Γιώργου, που έμενε τελευταίος! Βραδινή γεύση, άλλη μια θύμηση. Τα μύδια, η μπύρα στο «Πέραμα» του Χρηστάκη και η χαρά μου καθώς γύρναγα στο σπίτι, το φιλί μου στην απλωμένη σημαία του Ελληνικού Προξενείου και το χαΐδεμά της στο μέτωπό μου. Δεκαπέντε χρόνια μετά την παρουσίαση «των Εσπερινών» στην Εθνική Πινακοθήκη και τριάντα πέντε χρόνια από τότε που σας παρουσίασα τους πρώτους πολιτικούς «Εσπερινούς» στη Θεσσαλονίκη, θυμάμαι το χαμόγελο του Μποστ στην Εθνική Πινακοθήκη καθώς σιγομουρμούριζε: «Πόλη, Κωνσταντινούπολη, πατρίδα μου χαμένη» και τους γονείς μου που κοιμούνται στην Πόλη. Τίποτε άλλο δεν θα μπορούσα να σκεφτώ. «Θα επιστρέψω στην Πόλη -είχα υποσχεθεί το Σεπτέμβριο του ’64- και τώρα επιστρέφω με τους 250 «Εσπερινούς» μου. .. Μετά από τριάντα πέντε χρόνια, οι 250 φωτογραφίες που αποτελούν την ενότητα «Εις την Πόλιν...» είναι προϊόν εσωτερικής παρόρμησης και επιταγής. Η ανάγκη καταγραφής κάθε στοιχείου, κάθε ψηφίδας, που σχετίζεται με την ανεπανάληπτη ιστορία του πολιτισμού που ανέπτυξε στην περιοχή ο Ελληνισμός, ήταν ερέθισμα. Η «επιστροφή στις ρίζες» είναι ένα αγκάθι στην ψυχή, μια ματωμένη πορεία προς τα πίσω, προς την αφετηρία, την πηγή που, καταγράφοντάς την, θέλεις να σωθεί.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ

Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ (Μεταφραστής)

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (1939-2020) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα, στη Νότια Γαλλία και στην Ελβετία (Πανεπιστήμιο της Γενεύης). Ήταν διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).
Πρωτοδημοσίευσε ποίηση στην "Καινούργια Εποχή" το 1956. Άρθρα και δοκίμιά της για την ελληνική ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξέδωσε περίπου 20 ποιητικές συλλογές, καθώς και δύο τόμους ποιητικών διαλόγων.
Το 1962 τιμήθηκε με το Α' Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Έχοντας μεταφραστεί στα αγγλικά από αρκετά νωρίς ("The Body is the Victory and the Defeat of Dreams", 1975, "The Scattered Papers of Penelope: New and Selected Poems", 1977, κ.ά.) έδωσε διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά (Harvard, Cornell, Daztmouth, N.Y. State, Princeton, Columbia κ.α.) Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών).
Η ποίησή της μεταφράστηκε σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και περιλήφθηκε σε ανθολογίες σε όλο τον κόσμο. Στο μεταφραστικό έργο της συγκαταλέγονται έργα και κείμενα των Σάμουελ Μπέκετ, Σωλ Μπέλοου, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Σέιμους Χίνι, Ζαν-Μαρί Ντρο, Ζακ Λακαριέρ, Μιχαήλ Λέρμοντοφ, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Πίτερ Μάκριτζ, Ντέρεκ Ούολκοτ, Σύλβια Πλαθ, Μάικλ Μαρτς, Αλεξάντρ Πούσκιν, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ντίλαν Τόμας, Έλσα Τριολέ, Πίτερ Μπιν, Νίκου Καζαντζάκη κ.ά.
Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου 2020, σε ηλικία 81 ετών.


Rodney J. Rooke (Μεταφραστής)


Πλάτων Μάξιμος (Φωτογράφος)

ΠΛΑΤΩΝ - ΜΑΞΙΜΟΣ Σ. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γεώργιος Ξεινός

Γεώργιος Ξεινός (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ξεινός γεννήθηκε στην ΄Ιμβρο το 1944. Μετά τις λυκειακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης εγγράφηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1971.Υπηρέτησε τη θητεία υπαίθρου στη Λήμνο και στη συνέχεια άσκησε την ιατρική στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει ως σήμερα. Με τον λογοτεχνικό κόσμο της πόλης γνωρίστηκε όντας επικεφαλής του Καλλιτεχνικού Ομίλου της ΧΑΝΘ, ο οποίος επί σειρά ετών οργάνωσε διαγωνισμούς πεζογραφίας και ποίησης και εξέδωσε το βραχύβιο περιοδικό "Ερέτες". Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε επίσημα από το λογοτεχνικό περιοδικό "Νέα Πορεία" το 1968, παραμένοντας ως σήμερα τακτικός του συνεργάτης, ενώ συνεργάστηκε και με άλλα λογοτεχνικά περιοδικά όπως την "Ευθύνη", τα "Ελιμειακά", την "Κινστέρνα" κ.α. Κατά καιρούς έχει παρουσιάσει σημαντικούς Τούρκους συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους τον Μεβλανά Τζελαλεντίν Ρουμί το1968 και τον Ορχάν Παμούκ το 1991 και, αντίστοιχα, ΄Ελληνες, όπως τον Ι. Μ. Παναγιωτόπουλο, στην Τουρκία. Από το 2006 είναι πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης στης οποίας το διοικητικό συμβούλιο συμμετείχε διαρκώς από το 1978. Παράλληλη με τη λογοτεχνική του δραστηριότητα είναι και η ενασχόλησή του με τη συγγραφή πολλών μελετών, άρθρων και ομιλιών, που αφορούν την ιστορία και την πολιτισμό της Καθ΄ Ημάς Ανατολής και έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά ,συλλογικά συγγράμματα και επετηρίδες. Επίσης εκδίδει, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, το περιοδικό "Ιμβριώτικα" και είναι διευθυντής του Αρχείου ΄Ιμβρου της Εταιρίας Μελέτης ΄Ιμβρου και Τενέδου. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: - "Τρία τοπία της λογοτεχνίας" (δοκίμια), Εκδόσεις Νέας Πορείας, Θεσσαλονίκη 1974 - "Επιστρέφοντας αλλοιώς" (διηγήματα), Εκδόσεις Νέας Πορείας ,Θεσσαλονίκη 1982 - "Αυτός ο άνθρωπος πριν..." (διήγημα), Θεσσαλονίκη 1986 -Τώρα επιστρέφοντας (διηγήματα), Εκδόσεις Εταιρίας Μελέτης ΄Ιμβρου και Τενέδου, Θεσσαλονίκη 2000 - "Εις την Πόλιν" (κείμενα ομώνυμου φωτογραφικού άλμπουμ του Μάξιμου Πλάτωνα), Αθήνα 2001. - "Ίμβρος και Τένεδος - Ιστορία παράλληλη", Εκδόσεις της Καθ΄ Ημάς Ανατολής, σειρά: Η Ρωμιοσύνη 1, Αθήνα 2005
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
248
Διαστάσεις:
29x25
Βάρος:
1.094 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση