Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ανδρέας Παπανδρέου
(Τα πρώτα βήματα στην πολιτική)
Συγγραφέας:   Γεώργιος Τ. Μίρκος


Offer
"Αναμφισβήτητα το ΠΑΣΟΚ και κυρίως ο δημιουργός του, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αποτελούν φαινόμενα τα οποία πιστεύω ότι επί πολλά χρόνια θα απασχολούν τους ιστορικούς ερευνητές. Αυτοί θα αποκαλύψουν το μέγεθος και την ποιότητα της προσφοράς του Ανδρέα για την κάλυψη των κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών αδυναμιών της χώρας μας και αυτοί θα προσδιορίσουν τελικά το βαθμό της επιτυχίας της κοινωνικής ανατροπής που βασικά χαρακτηρίζει το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου."
Με το κείμενο αυτό δεν επιχειρείται, φυσικά, τέτοια προσέγγιση. Απλώς περιγράφεται η πολιτική εκκίνηση ενός πανεπιστημιακού καθηγητή, ο οποίος από την έδρα ενός ξένου πανεπιστημίου κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε στην ηγεσία ενός θεωρητικά επαναστατικού κινήματος, το οποίο κυριάρχησε στη χώρα μας για είκοσι χρόνια και η επίδρασή του εξακολουθεί ακόμα να χαρακτηρίζει τις πολιτικές εξελίξεις της πατρίδας μας.
"Θέλω όμως να πιστεύω ότι στο βιβλίο αυτό η περιγραφή η οποία δίνεται της πολιτικής εκκίνησης του Ανδρέα είναι αντικειμενική. Σ΄ αυτή την περιγραφή υπάρχουν, νομίζω, και μερικά βασικά στοιχεία, που χαρακτηρίζουν ορισμένες φάσεις της μετέπειτα πολιτικής ανέλιξης του Ανδρέα, και ορισμένες θέσεις -σαν αυτή τη θετική για την ΕΟΚ-, οι οποίες εξηγούν τις διάφορες, στη διάρκεια της διαδρομής του, πολιτικές -κατά τους αντιπάλους του- παλινδρομήσεις".

21χ14 εκ., 94 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Πολιτική
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 324.209 2 (Πολιτικοί), 324.209 249 5 (Παπανδρέου, Ανδρέας Γ., 1919-1996)
ISBN: 978-960-14-0495-0
ISBN (10ψήφιο): 960-14-0495-3
Βάρος: 0.153 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
7.69
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

5.31
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μίρκος, Γεώργιος Τ.
Γεννήθηκε το 1925 και τελείωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στην Αθήνα. Στην κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Υπηρέτησε στο Στρατό ως αξιωματικός του Σώματος Οικονομικών Υπηρεσιών. Το 1946 εισήλθε στην Εθνική Τράπεζα και σταδιακά ανήλθε όλη την υπαλληλική ιεραρχία. Ως ειδικευμένος μελετητής της Εθνικής Τράπεζας στους τομείς βιομηχανίας και ανάπτυξης αποσπάστηκε και εργάστηκε κατά καιρούς σε κρατικά αναπτυξιακά προγράμματα στο Υπουργείο Συντονισμού (1958), στην Αγροτική Τράπεζα (1961) κτλ. Υπηρέτησε ως συνεργάτης του Καθηγητή Α. Παπανδρέου στο νεοσύστατο (1963) Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και στο Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Χώρας (1963) ως Διευθυντής-Συντονιστής τους. Το 1964 έγινε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Προεδρίας στην Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με υπουργό τον Α. Γ. Παπανδρέου. Στη δικτατορία, απολύθηκε από την Τράπεζα λόγω των δημοκρατικών φρονημάτων του. Μετά τη μεταπολίτευση, επανήλθε ως Σύμβουλος της Διοίκησης της Τράπεζας. Το 1981 ονομάστηκε Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα τοποθετήθηκε Πρόεδρος στα Δ.Σ. μεγάλων μονάδων της τράπεζας. Από τις θέσεις αυτές αποχώρησε στα τέλη του 1982. Από το 1950 δημοσιεύονται άρθρα του στον Τύπο, κυρίως Βήμα (μόνιμος συνεργάτης του Οικονομικού Ταχυδρόμου, συνεργάτης της Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, κτλ) ενώ επί 33 χρόνια εξέδιδε το μοναδικό στην Ελλάδα θεωρητικό όργανο στον τραπεζικό χώρο, την Τραπεζική Οικονομοτεχνική Επιθεώρηση. Το 1993 ανέλαβε τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και αποχώρησε από αυτή το 1996 ως επίτιμος Διοικητής της.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.