Η διδασκαλία των πεζών και των ποιητικών κειμένων στο δημοτικό σχολείο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η διδασκαλία των πεζών και των ποιητικών κειμένων στο δημοτικό σχολείο

Μία δημιουργική διδακτική πρόταση για την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου

Μαρία Γ. Δημάση

Το περιεχόμενο κάθε διδακτικής ενότητας προσδιορίζει τους στόχους, την εποπτεία, τη μέθοδο και τη μορφή διδασκαλίας που πρέπει ο δάσκαλος να επιλέξει. Τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ή προκαθορισμένο με βάση κάποιο διδακτικό μοντέλο. Η γνώση, η ευαισθητοποίηση, η κοινωνική συνείδηση και οι απόψεις ενός ελεύθερου δασκάλου εξασφαλίζουν τη δημιουργική διδακτική προσέγγιση του γλωσσικού μαθήματος. Βασική επιδίωξη της διδασκαλίας είναι πλέον ο προσανατολισμός δασκάλου και μαθητών στην παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, στην επικοινωνιακή προσέγγιση και τον αποτελεσματικό λόγο. Με βάση αυτές τις σκέψεις, παρουσιάζονται αναλυτικά κι άλλοτε συνοπτικά τα βήματα της διδασκαλίας μερικών ενοτήτων γλώσσας, όπως πραγματοποιήθηκαν. Συνοδεύονται σε αρκετές περιπτώσεις από τα φύλλα εργασιών που ανατέθηκαν στους μαθητές και από τις απαντήσεις τους. Παρατίθενται επίσης κείμενα των οποίων η παραγωγή βασίστηκε στη "Γραμματική της φαντασίας" του Τζ. Ροντάρι.

Ευτυχία Βλάχου - Μπάτση (Εικονογράφος)

Η Ευτυχία Βλάχου - Μπάτση γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο, Παιδαγωγικά στη Σχολή Νηπιαγωγών Αθήνας και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι του ζωγράφου Χρήστου Λεβέντη, καθώς και μαθήματα γυμνού στο Λύκειο Ελληνίδων. Ασχολείται με τη ζωγραφική, εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και με την καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπων, βιβλίων και περιοδικών λογοτεχνικών και οικονομικών. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, κυρίως ατομικές, αλλά και ομαδικές, καθώς και σε εκθέσεις εικονογράφησης παιδικών βιβλίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο. Έχει διακριθεί με Έπαινο Ποίησης από το Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός". Είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, μέλος της Καλλιτεχνικής Εταιρίας Ελλήνων Εικονογράφων "Ο Αίσωπος" και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Μαρία Γ. Δημάση

Μαρία Γ. Δημάση (Συγγραφέας)

Η Μαρία Δημάση γεννήθηκε στην Καλαμπάκα Τρικάλων. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, της ΣΕΛΔΕ Θεσσαλονίκης, της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και του Παιδαγ. Τμήματος Δημ. Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Παρακολούθησε ευδόκιμα τα μεταπτυχιακά μαθήματα του Χριστιανοπαιδαγωγικού Τομέα της Θεολογικής Σχολής στο διάστημα 1986-88, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος. Από το 1979 υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπηρέτησε με απόσπαση στον τομέα Γλώσσας και Πολιτισμού του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ και στο Τμήμα Νηπιαγωγών του ΔΠΘ. Δίδαξε ως ειδική επιστήμονας στο ΠΤΔΕ του ΔΠΘ. Διδάσκει στο 1ο και 2ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης από την ίδρυση τους μέχρι σήμερα, σε τμήματα του προγράμματος εξομοίωσης των πτυχίων των δασκάλων και στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης. Είναι σχολική σύμβουλος στη 10η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Βιβλία της που έχουν εκδοθεί: -Φωνές της ψυχής μου, ποιήματα, 1982 -Τα ελληνόγλωσσα αναγνωστικά του Δημοτικού Σχολείου της Κων/πολης και η εθνική και θρησκευτική ταυτότητα των Ελληνοπαίδων, 1996, Κυριακίδης -Αναζητώντας τη Λιατέρα, ποιήματα, 1997, εκδόσεις "Ανατολή". -Το παραμυθόσπιτο της Αλφαβήτας, 1997, εκδόσεις "Μαθητής". -Η Φιλογράμματα κι ο Φαγαλέξης, 2001, εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα". -Η διδασκαλία των πεζών και των ποιητικών κειμένων στο δημοτικό σχολείο, 2001, εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
253
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.537 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση