Το φαγοπότι της κόμισσας Χαψούλη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το φαγοπότι της κόμισσας Χαψούλη

Witold Gombrowicz

15.21€ -27% 11.10€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789603252894

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Διήγημα

  • Έτος κυκλοφορίας

    1999

  • Εκδότης

    Άγρα

Είναι δύσκολο να εκθέσω με απόλυτη βεβαιότητα τους λόγους της οικειότητάς μου με την κόμισσα Χαψούλη. Μιλώντας για οικειότητα, εννοώ ασφαλώς εκείνες τις μόνες σχέσεις, ιδιαίτερα συγκρατημένες, που μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα σε κάποιο πρόσωπο της υψηλής κοινωνίας καταγόμενο από σπουδαία οικογένεια και αριστοκρατικό έως το μεδούλι και σε ένα άτομο προερχόμενο από ένα τίμιο και αξιοπρεπές περιβάλλον, αστικό και μόνον αστικό. Μία κάποια κλίση για το θεσπέσιο, που εκδηλώνω κάποτε, όταν μου το επιτρέπουν οι περιστάσεις, μία αρκετά βαθιά θεώρηση των πραγμάτων κι ένα είδος ιδεαλισμού, όλα αυτά ίσως, αν δεν αυτοπροβάλλομαι, μ` έκαναν να κατακτήσω τη συμπάθεια της κόμισσας, που δε την χάριζε παρά μόνο δικαίως. Από την παιδική μου ηλικία, πράγματι αισθάνομαι ως `σκεπτόμενο καλάμι` και διακρίνομαι για την έλξη μου προς τα πλέον υψηλά πράγματα και περνώ ώρες ατέλειωτες με στοχασμούς πάνω σε θέματα ευγενή και ωραία. Τούτη λοιπόν η ανιδιοτελής περιέργεια, τούτη η ευγένεια του πνεύματος, τούτη η ρομαντική, αριστοκρατική, ιδεαλιστική και ελαφρώς αναχρονιστική στάση ήταν το εισιτήριό μου στα γλυκίσματα της κόμισσας και στα εξαιρετικά γεύματα της Παρασκευής . Η κόμισσα ήταν μια ανώτερη γυναίκα με βαθύτατα χριστιανικό και ταυτοχρόνως αναγεννησιακό πνεύμα· πρωτοστατούσε στις φιλανθρωπικές αγορές δίχως να παραλείπει την καλλιέργεια των τεχνών. Όλοι θαύμαζαν την πληθώρα των αγαθοεργιών της, μιλούσαν διαρκώς για τα φιλανθρωπικά της τσάγια και για τα καλλιτεχνικά της five o` clock όπου συμπεριφερόταν ως απόγονος των Μεδίκων, και τέλος όλοι ποθούσαν την είσοδο στο μικρό και ιδιαίτερα εκλεκτικό σαλόνι του ανακτόρου της, όπου δεχόταν μόνον έναν μικρό αριθμό ιδιαίτερα στενών και απόλυτα έμπιστων φίλων.[...]

Σοφία Διονυσοπούλου

Σοφία Διονυσοπούλου (Μεταφραστής)

Η Σοφία Διονυσοπούλου γεννήθηκε στο Κάιρο το 1966. Σπούδασε στη Σορβόννη συγκριτική λογοτεχνία και στην Ελλάδα κλασικό τραγούδι και φωτογραφία. Έχει γράψει μια συλλογή μικρών πεζών με τίτλο "Με τις ευλογίες των νεκρών" (εκδ. Άγρα) και τα εξής θεατρικά κείμενα: "Νυχτωδία" (εκδ. Άγρα), "Νεροπομπή" (εκδ. Νεφέλη), "Ιφιγένεια της Ευριπίδου" (εκδ. Νεφέλη). Η "Νυχτωδία" έχει πάρει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα και παίχτηκε στο φεστιβάλ Intercity της Φλορεντίας. Από το 2000 ασχολείται με τη σκηνοθεσία και έχει ανεβάσει έξι παραστάσεις. Έχει μεταφράσει επίσης πολλούς συγγραφείς, μεταξύ των οποίων Καζανόβα (εκδ. Άγρα), Σαιν Τζον Περς (περ. Ποίηση), Μολιέρο (εκδ. Επικαιρότητα), Μπαλζάκ (εκδ. Άγρα), Σαντ (εκδ. Άγρα), καθώς και λιμπρέτα για την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Denis Lhomme (Εικονογράφος)

Ο Ντένι Λομ γεννήθηκε στην Μπεζανσόν της Γαλλίας το 1960. Ζει στην Αθήνα από το 1995. Έχει εικονογραφήσει πολλά παραμύθια και λογοτεχνικά κείμενα, μεταξύ των οποίων το βιβλίο "Το φαγοπότι στης Κόμισσας Χαψούλη" του Vitold Gombrowicz. "O γάμος της Ανεμί" είναι το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε ως συγγραφέας και εικονογράφος.

Witold Gombrowicz

Witold Gombrowicz (Συγγραφέας)

Ο Βιτόλντ Γκομπρόβιτς, γιος Πολωνών ευγενών, γεννήθηκε το 1904 στο Μαλοσύτσε. Το 1915 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία, όπου ο Γκομπρόβιτς φοίτησε στο γυμνάσιο και μετά στη Νομική Σχολή. Το 1926, πηγαίνει στη Γαλλία για μεταπτυχιακές σπουδές, ωστόσο ανακαλύπτει ότι τον ενδιαφέρουν ελάχιστα. Έτσι μένει ένα χρόνο στο Παρίσι και έξι μήνες στα Πυρηναία. Επιστρέφοντας στη Βαρσοβία το 1927, εργάζεται μέχρι το 1934 ως γραμματέας στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο της πόλης, ενώ παράλληλα επιχειρεί τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα. Εκδίδει τα πρώτα του διηγήματα με τον τίτλο "Μνήμες από την εποχή της ανωριμότητας" (1933) και το θεατρικό έργο "Υβόννη, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας" (1935). Συνεργάζεται ως κριτικός σε διάφορες εφημερίδες της Βαρσοβίας και το 1937 δημοσιεύει το μυθιστόρημα "Φερντυντούρκε" (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερατώ), που τον φέρνει στην πρώτη γραμμή της νέας πολωνικής λογοτεχνίας. Η έκρηξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το καλοκαίρι του 1939 -εποχή που δημοσιεύεται στον πολωνικό τύπο το μυθιστόρημά του "Οι μαγεμένοι"- βρίσκει τον Γκομπρόβιτς να ταξιδεύει για το Μπουένος Άιρες, απ΄ όπου δεν θα επιστρέψει. Θα μείνει εκεί είκοσι τέσσερα χρόνια και θα δημιουργήσει το σύνολο σχεδόν του έργου του, το οποίο από το 1950 εκδίδεται στα πολωνικά, πρώτα στο Παρίσι και μετά στην Πολωνία: "Υπερ-Ατλαντικός και Γάμος" (1950), "Ημερολόγιο" (1957-1966), "Η πορνογραφία" (1960), "Κόσμος" (1965), "Οπερέτα" (1966). Το 1963 επιστρέφει στην Ευρώπη. Εγκαθίσταται οριστικά στη Βανς, στη Νότια Γαλλία, όπου και πεθαίνει το 1969. Το 1967 του απονέμεται το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας "Φορμεντόρ".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
63
Διαστάσεις:
23x21
Βάρος:
0.176 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση