Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το αίτημα για εσωκομματική δημοκρατία
(Μεταξύ συνταγματικής επιταγής και πολιτικής πραγματικότητας)
Συγγραφέας:   Δημήτρης Μ. Ζακαλκάς


Το αίτημα για εσωκομματική δημοκρατία
Το βιβλίο αυτό του Δ. Μ. Ζακαλκά πραγματεύεται την κανονιστική δεσμευτικότητα της συνταγματικής ρύθμισης του άρθρου 29 του Συντάγματος για την οργάνωση των κομμάτων που οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το κανονιστικό "διά ταύτα" της συνταγματικής ρύθμισης ανιχνεύεται σε σχέση με την πολιτική πραγματικότητα των σύγχρονων πολυσυλλεκτικών κομμάτων που τείνουν να είναι εκλογικοί μηχανισμοί με έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας.
Η διάταξη αυτή (άρθρο 29), που αποτελεί καινοτομία σε σχέση με τα συνταγματικά κείμενα που ίσχυσαν μέχρι το 1975 στη χώρα μας, ασφαλώς δεν είναι τυχαία, αφού την πτώση της δικτατορίας ακολούθησε για πρώτη φορά η ίδρυση πολιτικών κομμάτων με αξιόλογη οργανωτική ζωή (ύπαρξη μελών και εσωκομματικών διαδικασιών).
Στο βιβλίο, προηγείται ένα εκτενές πρώτο μέρος, όπου εξετάζεται η θεσμική και η θεωρητική αντιμετώπιση των πολιτικών κομμάτων και της οργάνωσής τους από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα· ακολουθεί η εξέταση του αντικειμένου της έρευνας υπό την ισχύ του Συντάγματος του 1975. Μελέτη επίκαιρη, χρήσιμη για όποιον ασχολείται με τη θεωρία και την καθημερινή πράξη του Συνταγματικού Δικαίου, εισφέρει πλούσιο υλικό και αξιοπρόσεκτες ιδέες σε μια εποχή όπου η κρίση αξιοπιστίας των κομμάτων και η ένταση μεταξύ αυτών και του Λαού είναι δυνατόν να οδηγήσουν είτε σε αυταρχικές είτε σε δημοκρατικές διεξόδους.
Η μελέτη φιλοδοξεί να προσφέρει λύσεις στη δεύτερη κατεύθυνση, δηλ. στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης της λαϊκής κυριαρχίας, που εξάλλου αποτελεί, κατά το Σύνταγμα, το θεμέλιο του πολιτεύματός μας.


Σημείωση: Πρόλογος: Αντώνη Μανιτάκη.

21χ14 εκ., 549 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κριτικές Μελέτες
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 342 (Συνταγματικό δίκαιο)
Άλλα πρόσωπα: Αντώνης Ν. Μανιτάκης (Υπεύθυνος Σειράς) , Γιώργος Πάσχος (Υπεύθυνος Σειράς) , Κωνσταντίνος Ε. Σταμάτης (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-301-255-9
ISBN (10ψήφιο): 960-301-255-6
Βάρος: 0.822 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 1996
Γράψε τη δική σου κριτική
23.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.33
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.