Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σύγχρονη πολιτική και διακυβέρνηση
(Εισαγωγή στην πολιτική επιστήμη)
Συγγραφείς:   Alan R. Ball, B. Guy Peters,


Offer
Η πολιτική είναι μια από τις αρχαιότερες δραστηριότητες της ανθρωπότητας: από τη στιγμή που οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν μαζί σε ομάδες, παρουσιάστηκε η ανάγκη να ευρεθούν τρόποι διακυβέρνησης αυτών των ομάδων. Από αυτές τις ταπεινές απαρχές αναπτύχθηκαν σιγά-σιγά οι εκλεπτυσμένοι θεσμοί και διαδικασίες της σύγχρονης διακυβέρνησης. Βέβαια η σύνθετη και πολύπλοκη πολιτική διαδικασία των αρχών του 21ου αιώνα φαίνεται να έχει ελάχιστα κοινά με το μακρινό εκείνο παρελθόν. Και όμως ορισμένα από τα ζητήματα που αναφυόταν σε σχέση με τη διακυβέρνηση ομάδων κυνηγών εξακολουθούν -στα βασικά τους χαρακτηριστικά- να υπάρχουν στη σημερινή πολιτική. Υπάρχουν διαδικασίες μέσα από τις οποίες ένα απλό μέλος της ομάδας δύναται να επηρεάσει την κυβέρνηση; Ή μήπως η κυβέρνηση είναι υπόθεση λίγων ισχυρών ατόμων; Ποιοί κατέχουν εξουσία; Ασκούν αυτή την εξουσία με κατάλληλο και αποδεκτό τρόπο; Και πώς καθορίζουμε ποιος τρόπος είναι κατάλληλος και αποδεκτός; Είναι σταθεροί οι θεσμοί της κυβέρνησης, ή υπόκεινται σε συχνές αλλαγές; Η πολιτική είναι λοιπόν μια σημαντική και συχνά πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Παράλληλα όμως αποτελεί και μηχανισμό επίτευξης κοινωνικών στόχων. Θίγει ζητήματα που αφορούν τη συλλογική ευημερία των πολιτών. Στις σύγχρονες κοινωνίες περισσότερο από ένα-τρίτο (και σε ορισμένες περιπτώσεις το μισό) του ό,τι παράγεται στην οικονομία αποσπάται με τη μορφή φόρων και στη συνέχεια διοχετεύεται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού με σκοπό την επίτευξη κάποιων στόχων.

Το βιβλίο αυτό προσφέρει στον αναγνώστη μια ουσιαστική και περιεκτική εισαγωγή στη σύγχρονη πολιτική και τη σύγχρονη πολιτική επιστήμη. Μια εισαγωγή η οποία είναι προσιτή και ευκολοδιάβαστη αλλά δεν αποφεύγει ούτε απλοποιεί τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα του πεδίου. Η ελληνική έκδοση έχει λάβει υπόψη της και την ελληνική βιβλιογραφία και κατευθύνει συστηματικά τον αναγνώστη που ενδιαφέρεται για περαιτέρω μελέτη. Το βιβλίο αφορά όχι μόνον τους φοιτητές της πολιτικής επιστήμης και της πολιτικής κοινωνιολογίας, αλλά και κάθε πολίτη που επιθυμεί να αποκτήσει μια συστηματικότερη εικόνα των διαδικασιών, των θεσμών και των θεματικών που ορίζουν την πολιτική στις αρχές του 21ου αιώνα.


Σημείωση: Εισαγωγή: Κώστας Α. Λάβδας

21χ14 εκ., 422 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Πολιτικής Κοινωνιολογίας
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320 (Πολιτικές επιστήμες)
Άλλα πρόσωπα: Κώστας Α. Λάβδας (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-02-1527-4
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1527-8
Βάρος: 0.631 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
24.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Alan R. Ball είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth, Βρετανία. Είναι ειδικός σε θέματα συγκριτικής ανάλυσης της πολιτικής αντιπροσώπευσης, πολιτικών κομμάτων, οργανωμένων συμφερόντων και πολιτικής διαδικασίας στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων Pressure politics in industrialized societies (London: Macmillan, 1986) και British Political Parties (London: Macmillan, 1994).

O B. Guy Peters είναι καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, ΗΠΑ. Είναι ειδικός σε θέματα συγκριτικής ανάλυσης κρατικών πολιτικών, πολιτικής ανάλυσης του προϋπολογισμού, πολιτικής διαδικασίας και κρατικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων The Politics of Bureaucracy (New York: Longman, 1994) και Comparative Politics (London: Macmillan, 1999).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.