Κραυγές και ψίθυροι. Από τη ζωή των μαριονετών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κραυγές και ψίθυροι. Από τη ζωή των μαριονετών

Ingmar Bergman

7.43€ -10% 6.69€

Στο ``Κραυγές και ψίθυροι``, ο Μπέργκμαν θέτει το πρόβλημα του βιολογικού θανάτου ενός ανθρώπου. Γεγονός φυσικό, φρικτά κοινότοπο, πλαισιωμένο με τελετουργικά που περιγράφει λεπτομερώς. Ο Μπέργκμαν προσθέτει το υπέροχο πλάνο με την υπηρέτρια Άννα που αντικαθιστά την αίσθηση των σεντονιών με τη σαρκική επαφή του πλούσιου στήθους της. Μετά απ` αυτό το θαυμάσιο στοχασμό πάνω στο θάνατο, ο Μπέργκμαν ξαναθέτει το πρόβλημα του νοήματος της ζωής. Στο ``Από τη ζωή των μαριονετών``, ο Μπέργκμαν αποκρυσταλλώνει στους πέντε κεντρικούς ήρωες, όλα τα θέματα που συνιστούν τον πλούτο του μαγευτικού έργου του: την κόλαση του ζευγαριού, το βλέμμα που ταπεινώνει, το διφορούμενο της φιλίας, την υπαρξιακή αγωνία, την παραίτηση, το απαισιόδοξο όραμα ενός κόσμου χωρίς διέξοδο, την επιθυμία επιστροφής στη μήτρα, το παιχνίδι της μάσκας και της προσποίησης, τον τρόμο των γηρατειών. . . Αυτά τα μεγάλα μπεργκμανικά θέματα αντιστοιχούν σε ανάλογες κλωστές από μαριονέτες που ο σκηνοθέτης-δημιουργός κινεί με σκωπτική δεξιοτεχνία.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman (Συγγραφέας)

Ο Ingmar Bergman γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1918 στην Ουψάλα. Γιος πάστορα, δεύτερο από το τρία παιδιά της οικογένειας έλαβε αυστηρή και ασκητική ανατροφή από την οποία προσπαθούσε αδιάκοπα να απελευθερωθεί. Το σινεμά γίνεται θρησκεία για τον Bergman που αρχίζει την κινηματογραφική του καριέρα, παράλληλα με τη θεατρική, το 1945 με την ταινία "Κρίση". Γύρισε περισσότερες από πενήντα ταινίες, ανάμεσά τους "Κραυγές και ψίθυροι", 1972, "Σκηνές από ένα γάμο", 1974 και "Φθινοπωρινή σονάτα" 1978. Το 1976 αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στη Γερμανία για φορολογικούς λόγους, όπου δημιούργησε "Το αυγό του φιδιού", μια ταινία για την άνοδο του ναζισμού. Αργότερα επέστρεψε στη Σουηδία και το 1982 γύρισε το "Φάνι και Αλέξανδρος" το μεγαλοπρεπές έργο-διαθήκη για την παιδική του ηλικία και για το πάθος του για το θέαμα, που τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία Όσκαρ. Μετά τον θάνατο της τελευταίας του συζύγου, της Ingrid Bergman το 1995, ο διάσημος σκηνοθέτης έμενε μόνος το μεγαλύτερο διάστημα στο νησί Φουρέ στη Βαλτική, που χρησίμευσε ως ντεκόρ σε πολλές ταινίες του. Τιμημένος με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων της Σουηδίας, ο Bergman αποκάλυψε στοιχεία της ιδιωτικής και της επαγγελματικής του ζωής στα βιβλία του "Laterna magica", "Εικόνες" και "Τα Παιδιά της Κυριακής", που έγινε ταινία από τον γιό του Daniel. Ο Bergman παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε εννέα παιδιά. Πέθανε στις 30 Ιουλίου του 2007 σε ηλικία 89 ετών.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελεωνόρα Σταθοπούλου (Μεταφραστής)

Η Ελεωνόρα Σταθοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο στην σχολή του Καρόλου Κουν και στο Εθνικό. Έπαιξε στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Πήρε δύο Κρατικά Βραβεία Α΄ γυναικείου ρόλου για τις ταινίες "1922" του Ν. Κούνδουρου και "Ένας ήσυχος θάνατος" της Φ. Λιάπα. Έκανε για πολλά χρόνια ραδιοφωνικές παραγωγές στο Τρίτο και στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου. Σπούδασε αγιογραφία και παράλληλα άρχισε να γράφει. Το "Εκείνος" είναι το πρώτο της βιβλίο.

Μάλαμα Σεϊτανίδου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
149
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.234 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση