Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η διδασκαλία της φιλοσοφίας
Συγγραφέας:   Μαρία Γ. Βενετή


Η διδασκαλία της φιλοσοφίας
Η διδασκαλία της φιλοσοφίας είναι ένα φιλοσοφικό πρόβλημα. Η επισήμανση αυτή αποτελεί το νοηματικό πυρήνα, γύρω από τον οποίο πλέκεται η προβληματική της παρούσης διατριβής: για να κατανοήσουμε πως πρέπει να διδάσκεται η φιλοσοφία πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε τι πραγματικά είναι η φιλοσοφία και, για να πούμε τι είναι η φιλοσοφία, πρέπει να φιλοσοφήσουμε. Ο προσδιορισμός της φύσης της φιλοσοφίας δεν είναι ένα απλό ζήτημα ορισμού, όπως συμβαίνει με άλλες μαθήσεις. Συνιστά μύηση και συνεχή τριβή σ΄ ένα δύσκολο και περίπλοκο παιχνίδι, που συνήθως δεν είναι σε θέση να "παίξει" ο εκάστοτε δάσκαλος της φιλοσοφίας, αν δεν διαθέτει ο ίδιος φιλοσοφική παιδεία. Τελικά, το να διδάσκει κανείς φιλοσοφία είναι μια τόσο δύσκολη δραστηριότητα, όσο και το να φιλοσοφεί.
Στην εργασία αυτή θελήσαμε να εντοπίσουμε τα σημαντικότερα φιλοσοφικά προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διδασκαλία της φιλοσοφίας, να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους τίθενται αυτά και να διερευνήσουμε τις δυνατές λύσεις τους. Παράλληλα επιχειρήσαμε για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της διδασκαλίας της φιλοσοφίας αναζητώντας σ΄ αυτήν διαχρονικά παραδείγματα δασκάλων και τρόπων διδασκαλίας της φιλοσοφίας.

21χ14 εκ., 410 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 100 (Φιλοσοφία. Παραφυσικά φαινόμενα. Ψυχολογία)
ISBN: 978-960-206-519-8
ISBN (10ψήφιο): 960-206-519-2
Βάρος: 0.617 κιλά
Εκδότης: Παπαδήμας
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
23.43
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.85
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Μαρία Γ. Βενετή είναι αριστούχος του Φιλοσοφικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Paris V της Σορβόννης, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας της εκπαίδευσης και έγραψε την πρώτη της διατριβή με τίτλο "Η παιδεία ως πολιτική σύλληψη στην Αθήνα του 5ου αι. π.Χ." Δίδαξε για αρκετά χρόνια φιλολογικά και φιλοσοφικά μαθήματα στα Αρσάκεια σχολεία της Αθήνας. Η παρούσα διατριβή με τον τίτλο "Η διδασκαλία της φιλοσοφίας" αποτελεί προϊόν διδακτορικής έρευνας πάνω σε σύγχρονα ζητήματα φιλοσοφίας της παιδείας και κρίθηκε ομόφωνα ως άριστη από τον Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ακόμα συγγραφέας του βιβλίου "Κρίσεις και συγκρίσεις με αφορμή κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας", το οποίο περιλαμβάνει φιλοσοφικά δοκίμια πάνω σε έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και αποτελεί ταυτόχρονα και διδακτική πρόταση για το μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει αρκετά φιλοσοφικά άρθρα και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε ελληνικά και διεθνή σεμινάρια και συνέδρια φιλοσοφίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.