Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κρητολογικά μελετήματα
(Γλώσσα, λογοτεχνία, πολιτισμός)

Offer
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων από την έναρξη του συγγραφικού του έργου, ο συγγραφέας συγκεντρώνει σε έναν τόμο ορισμένες μελέτες που αναφέρονται στη γενέτειρά του, την Κρήτη. Η επανέκδοση των μελετών γίνεται με την ελπίδα ότι ενδέχεται να αποτελέσουν αφορμή για νεότερους ερευνητές να ασχοληθούν με θέματα τα οποία όχι μόνο δεν έχουν μελετηθεί ικανοποιητικά αλλά τείνουν να θεωρηθούν παρωχημένα. Στο Πρώτο Μέρος του βιβλίου εξετάζονται αμιγώς γλωσσικά θέματα, επιγραφικά, ετυμολογικά, ερμηνευτικά και γραμματικά ζητήματα. Στο Δεύτερο Μέρος ερευνάται η περίπλοκη σχέση της κρητικής διαλέκτου με τη λογοτεχνική παραγωγή που αναπτύχθηκε στο νησί. Εξετάζεται βιβλιογραφικά το κρητικό ιδίωμα της περιόδου 1300-1700 και εντοπίζονται τα ερευνητικά ζητούμενα προς τα οποία πρέπει να στραφεί η σύγχρονη έρευνα. Στο Τρίτο Μέρος προσκομίζονται νέα στοιχεία για την Κρήτη από ξένους περιηγητές που την επισκέφθηκαν, ένα θέμα το οποίο δεν έχει μελετηθεί ακόμα σε εκτενείς μονογραφίες, παρά το πλήθος της σχετικής επιμέρους βιβλιογραφίας. Στο Επίμετρο προστίθεται η τελευταία μελέτη της τριακονταετίας: «Ο Ελύτης της Κρήτης», που είναι συγχρόνως ποιητής της Μυτιλήνης, του Αιγαίου, της Ελλάδας και της Ευρώπης, με οικουμενικές και πανανθρώπινες διαστάσεις. Η Κρήτη είναι για τον νομπελίστα ποιητή η μήτρα ενός αρχέγονου μύθου μέσα από τον οποίο αγωνίζεται να εξιχνιάσει το μυστήριο της ζωής, του έρωτα και του θανάτου.

24χ17 εκ., 392 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Συμβολές στις Επιστήμες του Ανθρώπου
Ονομασία υποσειράς: Φιλολογία
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο Κρήτης
Ταξινόμιση DDC: 480.7 (Ελληνική γλώσσα - Διάλεκτοι ), 889.090 014 (Κρητική λογοτεχνία - Ιστορία και κριτική), 938.98 (Κρήτη - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Γρηγόρης Μ. Σηφάκης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-524-128-5
ISBN (10ψήφιο): 960-524-128-5
Βάρος: 0.82 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
19.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.30
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Χαραλαμπάκης, Χριστόφορος
Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Χαϊδελβέργης. Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας με τη διδακτορική διατριβή: "Φθάνω. Συμβολή στη ελληνική λεξικογραφία". Υπηρέτησε ως ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών και ως καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σήμερα κατέχει τη θέση του καθηγητή Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει μεγάλο ερευνητικό έργο με άξονες την αρχαία και τη νέα ελληνική διαλεκτολογία και την ηλεκτρονική λεξικογραφία, τη σχέση γλώσσας και λογοτεχνίας και τη γλώσσα της εκπαίδευσης, με έμφαση στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της υψηλής τεχνολογίας. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες στα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ντακότας των Η.Π.Α., του Reading και του Cambridge της Αγγλίας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος έργων, 280 συνολικά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν μελέτες και βιβλία σχετικά με τη Γλώσσα, τη σχέση Γλώσσας και Εκπαίδευσης, τη διδακτική της νεοελληνικής, τη Λογοτεχνία και το ύφος. Έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας υψηλές θέσεις σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς της χώρας μας και εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αθήνας, της Κύπρου και της Θράκης. Έχει δώσει, επίσης, σειρά διαλέξεων με θέματα της ειδικότητας του σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 150 ελληνικά και διεθνή συνέδρια και είναι μέλος πολλών, ελληνικών και ξένων, επιστημονικών εταιρειών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.