Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι θεμελιωτές της δυτικής σκέψης
(Ένας διαχρονικός παραλληλισμός μεταξύ προσωκρατικού στοχασμού φιλοσοφίας και φυσικής επιστήμης)

Offer
Δύο είναι οι κύριοι στόχοι τούτου του βιβλίου: Πρώτον, να καταστήσει τον σημερινό, σκεπτόμενο άνθρωπο κοινωνό της θεμελίωσης και ανέλιξης του ευρωπαϊκού στοχασμού, καθώς συμβαίνει η προσωκρατική σκέψη -καίτοι θεωρείται ως μια πραγματική επανάσταση του πνεύματος- να παραμένει άγνωστη στο ευρύτερο κοινό. Δεύτερον, να φωτίσει, ίσως για πρώτη φορά, εντονότερα και την επιστημονική διάσταση του έργου τους και να καταδείξει τη διαχρονική αξία του.
Παρακολουθώντας την συγκλονιστική ανέλιξη του προσωκρατικού στοχασμού, θα γνωρίσουμε τα θεμελιώδη ερωτήματα που θέτει και τις πρωταρχικές απαντήσεις που δίδει, μέσω ενός μοναδικού συνδυασμού ορθού λόγου, ενόρασης και παρατήρησης. Οι Προσωκρατικοί είναι αυτοί που π ρ ώ τ ο ι: ερμηνεύουν το σύμπαν ορθολογικά, μεταρσιώνοντας συγχρόνως τον άνθρωπο σε ελεύθερο και αποκλειστικά υπεύθυνο για τις πράξεις του άτομοΧ αναφέρονται στην ανθρώπινη συνείδηση, αποκλείοντας κάθε επέμβαση θείων ή υπερφυσικών δυνάμεωνΧ θέτουν τα καίρια ερωτήματα για το τι είναι «αλήθεια», ποιο είναι το βαθύτερο νόημα του «Είναι», τι σημαίνει «αλλαγή»Χ θεμελιώνουν την παράδοση της κριτικής -και όχι δογματικής- διερεύνησης, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε επιστήμηΧ υποδεικνύουν, τέλος, «νοητικά εργαλεία» προσέγγισης του φυσικού κόσμου, που χρησιμοποιούνται δημιουργικά μέχρι σήμερα, όπως είναι, π.χ., οικουμενική νομοτέλεια, ενότητα πίσω από τη φαινομενική πολλαπλότητα, μέτρον, ρυθμός, συμμετρία, αναλογία, τάξις, αναγωγή ποιότητας σε ποσότητα, συνένωση αντιθέτων εννοιών, συνεχές-διάκριτο, δυναμική ισορροπία, μαθηματικοποίηση της φύσης.
Η γνωριμία με τη σκέψη των Προσωκρατικών, πιστεύει ο συγγραφέας, θα μπορούσε να αποτελέσει, στην κρίσιμη καμπή που διέρχεται ο πολιτισμός μας, σημείο αναφοράς και επανεκτίμησης των αξιών και επαναπροσδιορισμού των στόχων του σύγχρονου ανθρώπου.

24χ17 εκ., 624 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστήμη και Ανθρώπινος Πολιτισμός
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο Κρήτης
Ταξινόμιση DDC: 182 (Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική)
Άλλα πρόσωπα: Στέφανος Λ. Τραχανάς (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-524-130-8
ISBN (10ψήφιο): 960-524-130-7
Βάρος: 1.293 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
25.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βαμβακάς, Κωνσταντίνος Ι.
Ο Κωνσταντίνος Ι. Βαμβακάς γεννήθηκε το 1931 στη Θεσσαλονίκη και από το 1946 ζει στην Αθήνα. Φοίτησε στο πειραματικό σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή Αθηνών. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και είναι διδάκτωρ των Φυσικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου. Έχει γράψει το βιβλίο "Οι Θεμελιωτές της Δυτικής σκέψης: Ένας διαχρονικός παραλληλισμός μεταξύ προσωκρατικού στοχασμού, φιλοσοφίας και επιστήμης", Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το οποίο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα γερμανικά υπό τον τίτλο "Die Geburt der Philosophie-Der vorsokratische Geist als Begrunder von Philosophie und Naturwissenschaften" από τους δύο εκδοτικούς οίκους Patmos - Artemis & Winkler, Dusseldorg, και Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt. Το 2008 κυκλοφόρησε η κορεάτικη μετάφραση από τον εκδοτικό οίκο Munhakdongne-Alma Publishing, Gyeonggi-do. Επίκειται η έκδοση του βιβλίου στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο "Springer", στη σειρά "Boston Studies in the Philosophy of Science".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.