Η αθωωτική μου ψήφος για τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η αθωωτική μου ψήφος για τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Προσωπική εκ βαθέων κατάθεση του αρχαιότερου μέλους του Ειδικού Δικαστηρίου για τη μεγάλη δίκη της δημοκρατίας

Παρμενίων Ν. Τζίφρας

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας εκθέτει, για πρώτη φορά, από μια άλλη πλευρά, τα της μεγάλης δίκης των πολιτικών προσώπων (Ανδρέα Γ. Παπανδρέου κ.ά.) για την υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης, που είναι γνωστή ως «σκάνδαλο Κοσκωτά» και ταλαιπώρησε τον τόπο μας περισσότερο από τρία χρόνια.
Ως το αρχαιότερο μέλος του δικαστηρίου, αναφέρει όσα άκουσε, είδε, διάβασε και αντιλήφθηκε και από την αθέατη ακόμη σκοπιά της υπόθεσης και τη δική του οπτική γωνία όχι μόνο κατά τη δίκη, αλλά και μεταγενέστερα αυτής, για τον ιστορικό του μέλλοντος και τις επερχόμενες γενιές. Φωτίζει, κατά το δυνατόν, επαρκώς τα όσα κατατέθηκαν στη δίκη και στην κρίσιμη και δραματική διάσκεψη του
Ειδικού Δικαστηρίου, που εξέδωσε την ιστορική και πολυσήμαντη απόφαση απαλλαγής του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, τη νύχτα της 16ης προς τη 17η Ιανουαρίου 1992, με ψήφους εφτά (7) έναντι έξι (6). Έτσι, ο αναγνώστης θα διαπιστώσει πώς λειτούργησε η δικαστική κρίση του συγγραφέα-μέλους του Δικαστηρίου κι έδωσε την έβδομη (7η) αθωωτική ψήφο. Είναι το πρώτο στο είδος του βιβλίο για μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Περιέχει, επίσης, θεσμικά στοιχεία λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, καθώς και στοιχεία νομικής, οικονομικής, πολιτικής επιστήμης και δικαστικής ιστορίας της χώρας μας, καθώς και τρίτων χωρών, και, τέλος, στοιχεία συγκριτικής ψυχοκοινωνιολογίας της διαφθοράς πολιτικών προσώπων. Συνεπώς, καθίσταται χρήσιμο τόσο γενικά για πολιτικούς όσο και για δικαστές δικηγόρους, νομικούς εν γένει, δημοσιολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και ιστορικούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα κοινά της πατρίδας μας.

Παρμενίων Ν. Τζίφρας

Παρμενίων Ν. Τζίφρας (Συγγραφέας)

Ο Παρμενίων Ν. Τζίφρας γεννήθηκε στο Βογατσικό Καστοριάς. Το 1949 απεφοίτησε από τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 1951 έγινε δικηγόρος. Το 1955 εισήλθε, κατόπιν διαγωνισμού. στο δικαστικό σώμα. Στους βαθμούς του Προέδρου Πρωτοδικών και Εφέτη προήχθη κατ΄ απόλυτη εκλογή. Στο βαθμό του Αρεοπαγίτη προήχθη κατ΄ απόλυτη επίσης εκλογή, κατευθείαν από Εφέτης, δηλαδή χωρίς προηγουμένως να γίνει Πρόεδρος Εφετών και το 1991 έγινε Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Υπηρέτησε όλα σχεδόν τα χρόνια στα δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και επί δεκατρία χρόνια στον ΄Αρειο Πάγο. Διετέλεσε μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου, του Α.Ε.Δ., του Α.Δ.Σ., της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής επί τετραετίαν και Επιθεωρητής της Α΄ Δικαστικής Περιφέρειας επί διετίαν. Έγραψε πολλά νομικά βιβλία: 1) Ασφαλιστικά Μέτρα, που γνώρισαν πολλές εκδόσεις, 2) Διοικητική Εκτέλεση, 3) Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, 4) Δικαστική Εξουσία, 5) Ερμηνεία Αγροτικού Κώδικα, 6) Αναθεώρηση του Συντάγματος, 7) Πορεία Ζωής, 8) Ανάλεκτα και Πάρεργα, πρώτος τόμος (είναι έτοιμος και ο δεύτερος), 9) Ιστορία Βογατσικού Καστοριάς και πολλά άρθρα νομικά, κοινωνιολογικά, πολιτικά, ιστορικά κ.ά., καθώς και πολλές μελέτες, βιβλιοκρισίες και σχόλια σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει από εικοσαετίας και μέχρι σήμερα την επιστημονική διεύθυνση (επικεφαλής σαράντα καθηγητών, δικαστών και δικηγόρων) της Επιθεώρησης Νομολογίας, που εκδίδεται κατ΄ έτος σε δύο τόμους, με 2.800 περίπου σελίδες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
492
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.738 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση