Στίγμα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στίγμα

Σημειώσεις για τη διαχείριση της φθαρμένης ταυτότητας

Erving Goffman

19.08€ -28% 13.74€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602212042

  • Κατηγορίες:

    Ανθρωπολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2001

  • Εκδότης

    Αλεξάνδρεια

Οι νάνοι, οι παραμορφωμένοι, οι τυφλοί, οι ομοφυλόφιλοι, οι ψυχικά πάσχοντες, τα μέλη φυλετικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων, όλοι μοιράζονται ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό: είναι κοινωνικά «μη φυσιολογικοί» και κινδυνεύουν έτσι να θεωρηθούν λειψοί ως άνθρωποι. Όταν οι λεγόμενοι κανονικοί άνθρωποι τους αντιμετωπίζουν απορριπτικά, πολύ συμπονετικά ή απλώς αμήχανα, κύριο μέλημά τους είναι η απόκλιση αυτών των ατόμων κι όχι το σύνολο της προσωπικότητάς τους. Το κλασικό αυτό βιβλίο του πρωτοπόρου κοινωνιολόγου Έρβινγκ Γκόφμαν είναι μια μελέτη των περιστάσεων, όπου οι φυσιολογικοί συναντούν τους μη φυσιολογικούς, καθώς και των τρόπων με τους οποίους ένα στιγματισμένο άτομο υποστυλώνει την επισφαλή του ταυτότητα. Χρησιμοποιώντας εκτεταμένα αποσπάσματα από αυτοβιογραφίες και περιπτωσιολογικές μελέτες, ο συγγραφέας δείχνει, με γλαφυρό όσο και αιχμηρό τρόπο, ότι το στίγμα συνδέεται στενά με το στερεότυπο και ότι, επομένως, υπόκειται σε ασυνείδητες προσδοκίες και νόρμες που λειτουργούν ως αόρατοι ρυθμιστές στις κοινωνικές συναντήσεις.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Erving Goffman

Erving Goffman (Συγγραφέας)

O Erving Goffman γεννήθηκε στον Καναδά το 1922. Σπούδασε κοινωνιολογία και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή ( με τίτλο Communication contact in an island community) στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ως συνεργάτης του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα στα νησιά Σέτλαντ. Στο διάστημα 1954-1957 συνεργάστηκε με το εργαστήριο κοινωνικοπεριβαλλοντικών σπουδών του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας.Το 1962 έγινε καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ, και το 1968 μεταπήδησε στα τμήματα ανθρωπολογίας και κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Πέθανε το 1982. Εκτός από άρθρα σε πολλά ειδικευμένα περιοδικά, δημοσίευσε τα βιβλία "The presentation of self in everyday life (1956), "Encounters"(1961), "Behaviour in public places"(1963), "Interaction ritual"(1967), "Stigma"(1968), "Strategic interaction"(1970), "Asylums"(1974) και "Frame analysis"(1975).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δήμητρα Μακρυνιώτη (Μεταφραστής)

Η Δήμητρα Μακρυνιώτη είναι καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
256
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.387 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση